Рекордна посета на "Данима лудаје" у Кикинди

У Градској кући у Кикинди је организован свечани пријем у част одржавања 32. традиционалне туристичке манифестације "Дани лудаје" која ове године по броју учесника и посетилаца спада у једну од највећих до сада.

Пријем је организовао градоначелник тог банатског града Павле Марков, а на њему су били потпредседница Скупштине АП Војводине Александра Ђанковић, амбасадори Сједињених Америчких држава, Норвешке, Црне Горе, републички и покрајински посланици, представници Покрајинске владе, туристичких организација и бројни угледни гости, саопштено је из покрајинске скупштине.

Гости су након пријема заједно са градоначелником и представницима града Кикинда, обишли манифестацију, излагачке штандове и присуствовали традиционалном надметању учесника у избору за најдужу и најтежу бундеву лудају.

У разговору са домаћинима, Ђанковићева је изразила задовољство и оценила да је манифестација "Дани лудаје" по броју домаћих и страних излагача и посетилаца, као и по свом квалитету у потпуности оправдала епитет домаћег туристичког бренда који из године у годину заузима све значајније место у туристичкој понуди Војводине.

То је уједно и потврда да је туризам у Војводини са правом препознат као једна од најзначајнијих и најперспективнијих привредних грана којој и у наредном периоду треба посветити посебну пажњу, нагласила је Ђанковићева.

По броју учесника и посетилаца посебно из суседних држава, овогодишња манифестација спада у једну од највећих до сада, а град Кикинда се и ове године доказао као добар домаћин који има шта да понуди и домаћим и страним гостима, оцењено је приликом посете манифестацији.

За време одржавања "Дана лудаје", град Кикинда постане на неколико дана туристички центар Војводине, захваљујући биљци лудаји.

На бившим јужнословенским просторима она је позната још као тиква, бундева, мисирача, али само у Банату зову је лудаја. Група кикиндских ентузијаста је 1986. године организовала прве "Дане лудаје" и убрзо привукла љубитеље бундеве и тикве из целе земље и региона.

Данас, "Дани лудаје" представљају велику туристичку манифестацију, карактеристичну по томе што се учесници надмећу чија је лудаја најдужа и најтежа. Победничке лудаје у највећем броју случајева имају тежину преко 400 килограма.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво