Да ли је одзвонило за ФТ1П?

Када је корисник новосадске филијале РФЗО-а разбио стакла нагађало се да га је изнервирала процедура и чекање. То није оправдало његово понашање, али је дало повода да се провери како се спроводи Закон о општем управном поступуку који се примењује од јуна? Требало би да омогући да се подаци, који се налазе у службеним евиденцијама, размењују по службеној дужности и да се више не траже од грађана. Докле се стигло?

"Фали ти један папир" (ФТ1П) требало је већ да оде у легенду, бар се томе надају они који раде на унапређењу електронске управе. Грађани су, чини се, најгласније судије.

"Супер је, супер, не чека се, веома брзо се добија", каже један од задовољних грађана. Међутим, још има оних који то нису.

"Данас је пети дан како се шетам из једне установе у другу, једни кажу да идем код нотара, нотар каже да идем назад у општину, у општинама ме шаљу у социјалну помоћ, социјална помоћ назад на биро", каже једна грађанка.

Пет дана годишње – процена је да ће грађани толико уштедети када се у једној бази података нађу сва потребна документа.

"Градска управа Пирот је на свом сајту објавила списак свих наших служби које воде службену евиденцију и објавила је списак свих наших радника који учествују у размени података", каже начелница Опште управе Пирот Зорана Живковић.

У локалним самоуправама просечно чекање било је између 14 и 16 минута, на шалтерима МУП-а између 26 и 36 минута. Рекордери у брзини издавања су изводи из матичних књига.

"Евиденције о држављанству грађана Републике Србије су у поступку обједињавања у централни систем и очекује се да до краја и она буду у том централном систему е-управе, тако да ће органи у потпуности бити у могућности да не захтевају од грађана све исправе или од других органа да им се достављају поштом", каже Горан Алексић, начелник општих послова у Крагујевцу.

Око 50 јединица локалне самоуправе смањило је чекање на шалтеру. План ресорног министарства је да до краја године то буде случај у 90 одсто њих.

"Да би заправо постојао један шалтер на којем може више стотина различитих захтева да се испостави потребан је даљи рад – правни, организациони, логистички, кадровски. Тако да права мера успеха неће бити број шалтера него број докумената који се није тражио од грађана", рекао је Дражен Маравић из Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Правило да се по рођену детета пријава имена, пребивалишта родитеља као и да се упис у књигу рођених обави у породилишту, заживело је у пракси.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара