Београдска премијера филма "Косово-моменат у цивилизацији"

У крипти Храма Светог Саве, одржана је београдска премијера филма "Косово-моменат у цивилизацији". Редитељ филма Борис Малагурски наводи да је филм важан како би светској јавности показали шта се дешава са српским наслеђем на Косову и Метохији и показали Унеску да не сме да прими Косово у чланство.

Филм "Косово-моменат у цивилизацији" говори о детињству водитеља Стефана Поповића проведеном на Косову и значењу које за њега имају тамошњи манастири под заштитом Унеска.

Пре почетка пројекције новинарима се обратио редитељ филма Борис Малагурски који је рекао да је овај филм важан како би светској јавности показали шта се дешава са српским наслеђем на Косову и Метохији, дали историјски преглед, али и показали Унеску да не сме да прими Косово у чланство.

Малагурски се захвалио целом тиму који је учествовао у реализацији филма као и институцијама које су финансијски помогле филм, а међу којима су Канцеларија за Косово и Метохију и Министарство спољних послова.

Редитељ се осврнуо на недавну премијеру филма у Паризу, која је уједно била и светска, рекавши да је она изазвала бурне реакције западног света, али и да су поједине дипломате биле згрануте начином на који се српско културно наслеђе на Косову и Метохији уништава.

Навео је да је филм осудио косовски премијер Рамуш Харадинај, а то је, каже Малагурски, највећа похвала филму.

Након београдске премијере, најавио је, следи приказивање филма у другим градовима Србије али и Европе.

Председник општине Врачар Милан Недељковић рекао је да му је велико задовољство што је тој општини припала част да учествује у организацији пројекције филма и додао да кроз филм свако може да осети како Космет припада Србији.

Пројекција филма је организована у сарадњи градске општине Врачар и Храма Светог Саве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво