КОНУС тражи смену Муамера Зукорлића

Конференција универзитета Србије - КОНУС затражила је смену председника скупштинског Одбора за образовање Муамера Зукорлића због, како кажу, нестручног и некомпетентног обављања функције као и због њеног коришћења за остварење личних интереса.

КОНУС је иницијативу за смену доставио председници парламента Маји Гојковић, као и министру просвете Младену Шарчевићу, председници Владе Србије Ани Брнабић и председнику Србије Александру Вучићу.

Како кажу Муамер Зукорлић је у својству председника Одбора, у више наврата, износио неистине и аргументима неутемељене тврдње које се тичу високог образовања у Србији.

Они наводе да као власник приватног Универзитета у Новом Пазару, Муамер Зукорлић "функцију на којој се налази веома често користи како би изговарао неистине и погрешно интерпретирао чињенице предлажући решења која би довела до акта о акредитацији који годинама није у стању да добије".

Подсећају да по оцени Националног савета за високо образовање и  Комисије за акредитацију и проверу квалитета тај универзитет не испуњава прописане стандарде који се односе на кадровску, просторну и техничку опремљеност.

Ректорски савет КОНУС-а сматра да је овакво понашање Муамера Зукорлића недопустиво и да може да нанесе трајну штету постојећем систему високог образовања Србије, које је од стране водеће глобалне мреже истраживања - УНИВЕСИТАС 21, рангирано на првом месту, испред Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.

"Високо образовање у Србији, као главни стуб развоја једног друштва, треба континуирано развијати и непрекидно радити на унапређењу његовог квалитета. Оно мора бити ван свих дневнополитичких амбиција и партикуларних, личних, интереса", наводи се у саопштењу.

Због тога је, наглашавају, важно да на челу једног од најважнијих скупштинских одбора буде особа која ће својим деловањем тежити ка остварењу наведених циљева.

Иницијативу су потписали ректори осам државних и девет приватних акредитованих универзитета у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи