Живот у Смедереву из угла кинеских радника

Од преузимања Железаре "Смедерево" прошло је 15 месеци. За то време ново пословодство компаније успоставило је стабилност у производњи и први пут после седам година остварена је добит. Доласком новог инвеститора, Смедерево је постало дом и за раднике из Кине.

У град на Дунаву Јинг Ванг је дошла пре годину дана са супругом због посла у Железари. Иако је град из кога долази четири пута већи од Смедерева, свиђа јој се овде. Воли нашу кафу и каже да правимо јако укусан сладолед.

"Мислим да је ово миран мали град, али је врло интересантан. Овде у пешачкој зони има пуно кафића, па често шетамо. Људи су врло пријатни и пријатељски настројени, осећамо се добродошло и поштовано", каже Јинг Ванг.

Са колегама са посла често шета и поред Дунава, а викендом у великом граду Смедеревске тврђаве рекреативно вежба са супругом и каже да јој је баш Тврђава једно од омиљених места у граду. Рад у смедеревској железари за њу је велики изазов.

"Нама није тешко, поготово мени, зато што мој супруг ради са мном у фабрици, дошли смо заједно, заједно живимо и можемо да помогнемо једно другом и да се подржавамо. Мислим да је наша матична компанија створила добру платформу за младе људе овде у Србији", наглашава Јинг Ванг.

Оно што јој недостаје у Смедереву, поред породице и пријатеља, који су далеко на 8.000 километара, јесте велики тржни центар и добар кинески ресторан.

"Недостаје нам наша кинеска храна, па је сами спремамо, али ја нисам добра у кувању, мој муж то ради за нас", објашњава Јинг Ванг.

Њен колега који ради на одржавању фабрике готово је десет година у Србији.

"Имам српско име, можете ме звати Зоки. Више једемо месо, ћевапе, пљескавице, али ја сам пробао и сарму. Сарма је супер. Моја жена Кинескиња зна како се прави сарма", каже Синглеј Цне Зоки.

Тренутно у Смедереву живи и ради више од 250 људи из Кине, али пошто су, у деценијама за нама, баш због посла у Железари, радници долазили из свих крајева света, град на Дунаву постао је својеврстан пример мултикултуралности са своје 22 нације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво