Скуп о сарадњи универзитета Кине и 16 земаља Централноисточне Европе

Министар просвете Младен Шарчевић каже да се релевантност високог образовања огледа у образовању креативне младе популације која непрестано усваја и ствара нова знања уз сагледавање потреба тржишта рада, привреде, науке и друштва у целини.

Отварајући четврти састанак Конзорцијума институција високог образовања Кине и земаља централне и источне Европе (ЦИЕ), министар просвете, науке технолошког развоја, поменуо је да је Србија управо такве реформске правце уградила у нови Закон о високом образовању који је ових дана пред посланицима.

"У дефинисању реформских праваца високог образовања водили смо се заједничким стратешким циљевима дефинисаним у оквиру Међународне платформе '16+1 механизам' за сарадњу између Кине и земаља Централне и Источне Европе", рекао је Шарчевић.

Додао је да је данашњи састанак прилика да се отворе заједничке теме за сарадњу универзитета из Кине и 16 земаља укључених у иницијативу, које ће се тицати унапређења наставе, мобилности и институционалне сарадње, али и сагледавања могућности да се кроз мапиране заједничке ресурсе и капацитете високо образовање у овим земљама фокусира и на напредна истраживања која воде иновацијама.

Заменик министра образовања Народне Републике Кине Ду Џењуен на овом је скупу констатовао да постоји велика сличност у образовању у Кини и земљама централне и источне Европе и да се кроз дијалог може одговорити заједничким изазовима.

Добродошлицу у Нови Сад представницима министарстава и универзитета Кине и 16 земаља централне и источне Европе пожелели су председник Покрајинске Владе Војводине Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Мировић: Услов просперитета – квалитетно образовање

Први и најважнији услов сваког просперитета је квалитетно образовање, поручио је Мировић учесницима 4. састанка конзорцијума институција високог образовања.

Мировић је истакао да та иницијатива представља једну од најважнијих глобалних иницијатива данас у свету, јер носи апсолутну усмереност на заједнички развој свих њених актера.

"Без квалитетног образовања, нарочито на највишем нивоу, не можемо да имамо ни људе који виде даље и желе више и који су способни да то и остваре. Само такви људи, у било којој земљи, могу да буду покретачи и носиоци позитивних промена, а тиме и развоја", рекао је Мировић.

Како је навео, носиоце политичких одлука такви људи обавезују да у први план свог деловања дају подршку образовању, и додао да ће покрајинска влада то и чинити.

Он је указао на значај одржавања састанка представника академске заједнице, као изванредну прилику за отворену размену искустава, за ближе повезивање и усклађивање образовних политика наших земаља.

Председник Покрајинске владе је изразио задовољство што су Нови Сад и Универзитет у Новом Саду домаћини мултилатералне конференције посвећене унапређењу сарадње у области образовања и науке, као важном сегменту просперитета сваког друштва.

Међународни скуп, који се одржава на Универзитету у Новом Саду, окупио је ректоре и представнике близу 80 универзитета из НР Кине и земаља централне и источне Европе са циљем да се, на једном вишем нивоу, кроз изградњу платформе за академску комуникацију и размену, унапреди повезаност универзитета у оквиру овог механизма сарадње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво