Вучевић: Формирање заједничког института са Кином у Новом Саду

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је, другог дана Петог дијалога о образовним политикама Кине и земаља централне и источне Европе, да очекује да као резултат те конференције буде формиран заједнички институт у оквиру Универзитета у Новом Саду.

Институт ће бити формирана заједно са партнерима из Кине и Централноисточне Европе (ЦИЕ), рекао је Вучевић, наводећи да ће створити још боље услове да све што се утврдити у тој области и реализује, као и да ће то осетити студенти и научни радници.

"А, њихови резултати да се одразе на квалитета грађана", рекао је Вучевић уочи званичног обраћања.

Истакао је да ће наши студенти имати боље услове, стицати нова знања и технологије, а научни радници имати прилку да размене искуства са својим колегама и науче нешто ново и примене у корист грађана Србије.

Премијерка Србије Ана Брнабић отворила је у четвртак у Новом Саду Пети дијалог о образовним политикама Кине и земаља ЦИЕ и представници министарстава образовања тих земаља разговарају о унапређењу образовне сарадње.

Вучевић је рекао да је то један од најзначанијих догађај ове године у Новом Саду, као и на државном ниову, што је још једна потврда отворене и добро избаланисане међународне плитицке Србије.

"Али и да је Нови Сад и Универзитет у Новом Саду препознат као право место у дијалогу у погледу оброзвања, са акецентом на високо образовање. За нас је задовољство да смо могли да угостимо и да будемо домаћи великог броја страних делегација из Кине и 16 држава ЦИЕ. Они ће када се врате пренети позитивне утиске о нашем граду и држави", казао је градоначелник Новог Сада.

Вучевић је подсетио да ће у оквиру тог скупа бити одржан и четврти састанак конзорцијума високообразовних установа механизма "16+1", на којем ће учествовати представници наугледнијих кинеских и универзитета из централне и источне Европе.

Додао је да је наша заједничка мисија да ојачамо сарадњу и ускладимо образовне праксе, пошто је знање и образовање највећа моћ једног народа.

"То је његов најјачи ресурс, првенствено економски, пошто живимо у свету у којем знање и иновинације морају да буду темељни ресурси, јер једино они обезбеђују просперитет", рекао је и додао да у то мора стално да се инвестира.

У званичном обраћању Вучевић је нагласио да се Универзитет у Новом Саду, како воли да каже, највећа и најбоља фабрика у том граду и да зато од градских власти има безрезервну подршку.

Према његовим речима, град Нови Сад и новосадски Универзитет су пријатељи и партнери и стално унапређују сарадњу.

"Да имају што боље услове, да универзитетски кампус буде модерно инфраструктурно опремљен и да добије нове капацитете попут научно-технолошког парка чија је изградња у току. И све то уз очување апсолутне аутономије универзитета", навео је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада каже да студенти креативним идејама учествују у развоју града у свим сегментима.

Подсетио је да ће Нови Сад бити европска престоница културе за 2021. и омладинска престоница Европе за 2019. и да је Универзитет део тих националних пројеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво