Дан без аутомобила – бициклом против загађења

"Европска недеља мобилности" обележава се 16. пут и у Србији, а данас je, последњег дана манифестације, "Дан без аутомобила". Међу 2.300 европских градова који су се придружили акцији су и Београд, Крушевац, Ниш, Панчево Србобран, Сремска Митровица и Свилајнац. Циљ је да локалне власти подстичу коришћење еколошких превозних средстава, а пре свега јавног превоза и бицикала, како би допринели смањењу загађења ваздуха.

Мерна станица у Улици деспота Стефана, која је једна од најпрометнијих улица у земљи, показује да је то и једна од најзагађенијих тачака у Србији када је у питању квалитет ваздуха у Србији. Није много боље ни у Ужицу, Панчеву, Ваљеву.

Андреј Шоштарић, физикохемичар из Градског завода за јавно здравље Београда, каже да је тренутно концентрација загађујућих материја ниска.

"Главни узрок тога су обилне падавине које су претходиле данашњем дану као и ветар. То су природни пречишћивачи ваздуха", рекао је Шоштарић за РТС.

Истиче да су опасне материје дефинисане уредбом, а то су, пре свега, суспендоване честице, различити гасови сумпор-диоксида, оксиди азота, угљен-моноксид и лако спарљива органска једињења.

Основни узрок емисије у урбаним срединама су, истиче, саобраћај и, током зиме, индивидуална ложишта.

"Саобраћај је пристуан као извор емисије целе године. Зими се компликује ситуација не само због појаве активности у вези са грејањем, већ су и метеоролошки услови такви да се загађујуће материје акумулирају у нижим слојевима", објаснио је Шоштарић.

Истиче да је, међутим, остварен помак. "Поред тога што су усвојени планови квалитета ваздуха за све веће градове, смањен је ниво сумпор-диоксида. Међутим, емисије из саобраћаја су се повећале, што је резултат повећаног броја возила и квалитета мотора, односно велики је број мотора старе генерације, па је повећана емисија суспендованих честица и оксида азота", рекао је Шоштарић.

Недавно је Светска здравствена организација објавила да у Србији више од 5.400 људи годишње прерано умре управо због загађеног ваздуха.

Док је у неким европским градовима удео бициклиста у саобраћају 10 до 20 одсто, овде је мањи од 1 одсто. Како најављује градска власт, у плану је да у следећих неколико година буде изграђено 120 километара бициклистичких стаза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво