Конкурс за избор Изузетне дестинације Европе

Расписан је конкурс за избор Изузетне дестинације Европе - "ЕДЕН 2017". Програм који подржава Европска комисија жели да се афирмишу мање позната туристичка одредишта и награди њихов одрживи развој. Охрабрује се и међусобна сарадња свих награђених дестинација у Европи. Конкурс је отворен до средине октобра.

Од када се у Србији бира Изузетна дестинације Европе, награђене су две општине, Пирот и Књажевац. Пирот је био лауреат на тему "Туризам и локална гастрономија". Таква одлука комисије је била очекивана јер се ретко који део Србије може похвалити тако великим бројем аутентичних специјалитета. Ту су пиротски качкаваљ, пеглана кобасица, сарме од липовог листа, јагњећи чомлек.

"Пирот се потрудио да искористи ову награду и да се на неки начин промовише где год је то могуће. Такође, врло је важно и чланство у ЕДЕН мрежи јер то утиче на неку ширу промоцију свих оних који су заинтересовани да дођу у Пирот, да пробају наше локалне специјалитете а поред тога да понудимо и оно што је карактеристично за град а то је и богато културно-историјско наслеђе", каже Братислав Златков, директор Туристичке организације Пирот.

Општина Књажевац је проглашена Изузетном дестинацијом Европе у години када је акценат дат нематеријалном културном наслеђу.

Књажевац је тада шармирао жири занимљивим ђурђевданским обредом - Молитва.

Након освајања Еден награде општина Књажевац је већ следеће године имала за петину више туриста.

"Манифестације као што су Фестивал културе младих Србије, Молитва под Миџором и многе друге могу да упакују један врло атрактиван и динамичан туристички производ који може бити занимљив не само гостима из Србије него и читаве Европе", каже Милан Ђокић, председник Општине Књажевац.

Овогодишња тема избора за изузетну дестинацију Европе је културни туризам.

Нарочито ће се вредновати материјално културно наслеђе које је на Унесковој листи или листи Републичког завода за заштиту споменика културе.

Победом на конкурсу општина скреће пажњу туристичке привреде и локалне самоуправе на свој туристички потенцијал.

"Такође, добиће могућност да се представе на сајтовима ТОС-а, Европске комисије, Европске туристичке комисије, на порталу Јуропинијан бест дестинејшн и на још неким важним местима", каже Дејан Црномарковић из ТОС-а, директор пројекта "ЕДЕН Србија".

Европска комисија веома подстиче и међусобну сарадњу победника конкурса у целој Европи јер је туристичко удруживање од пресудног значаја првенствено у привлачењу прекоморских туриста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи