Више од 200 слободних места на Пољопривредном факултету

На Универзитету у Београду, после другог уписног рока, остало је још око 1.650 слободних места. Зато Универзитет организује трећи рок за потенцијалне бруцоше до 25. септембра. Слободних места има на свим универзитетима, јер је и број матураната мањи, тврде професори, а како ће се и наредних година генерације смањивати, многи факултети ће доћи у озбиљну кризу.

Слика на најстаријем и највећем Универзитету у Београду је следећа – трећина факултета већ је у првом уписном року попунила квоте за упис бруцоша, и то пре свега они који школују инжењере, док је 21 факултет индексе потенцијалним бруцошима понудио у другом, па у трећем року.

"То се тумачи и чињеницом да је генерација која је дошла на упис ове године мање бројна него претходне генерације, тако да је то једино могуће образложење. Ми се трудимо да привучемо и студенте из региона и света и покушавамо да кроз програме на енглеском језику то реализујемо", каже проф. Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду.

Борјан Соковић, студент проректор Универзитета у Београду, истиче да је посебно интересовање за смерове и студијске програме који школују ИТ стручњаке. "Очекујем да ће места углавном бити попуњена", рекао је Соковић.

Највише слободних места остало је на пољопривреди – 216, а пријавило се само пет кандидата. А први пут ове године 10 их је остало и на географији. Хемичари већ знају да њихови дипломци нерадо одлазе у просвету.

"Чињеница да су наставници у школама најслабије плаћени у државној администрацији, оставља трага и на управо оне делове образовања у Србији, који се односе на школовање за образовање људи у основним и средњим и високим школама. А верујем да ће се то и убудуће дешавати уколико се Србија не уозбиљи и не схвати да у образовање мора да се уложи много више пара него што је до сада уложено", указао је декан Хемијског факултета проф. Иван Гржетић.

Слободних места, више него претходних година, остало је на свим универзитетима у Србији. Професори кажу да факултети треба да пруже модерне и интересантне програме, брз долазак до посла, а академци пре свега желе да студирају о трошку државе и у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи