Нови Пазар, бројни случајеви насиља над женама – како спречити кобан исход

Нови Закон о насиљу над женама послао је јасну поруку насилницима да је насиље друштвено неприхватљиво, хитна мера је удаљење насилника из стана, а забрањен је и прилазак жртви. Све то омогућава да се спрече кобни исходи насиља над женама. Проверавали смо како се жене у Новом Пазару боре против насиља у породици. Петнаестогодишње искуство рада са СОС телефоном при културном центру ДамаД, открива да ниједна категорија жена није поштеђена.

"Узео би моју главу, тукао о зид, чупао за косу, бичевао би ме. Кад би дошла полиција, сликала би те ране", наводи се у изјави коју је једна од жртава насиља дала НВО Удружењу "Заједно у Новом Пазару".

Овај случај Новопазарке, мајке троје малолетне деце, која је годинама трпела насиље од мужа, делом и због спорог судског поступка, нажалост, није редак.

Према подацима Полицијске управе у Новом Пазару само у првих шест месеци 2017. године евидентирана су 134 случаја насиља над женама.

У Основном тужилаштву истичу да је број жена које трпе насиље знатно већи него у протеклом периоду.

"Педесет осам кривичних пријава процесуирано је до данашњег дана. Ти су поступци у току, а изречено је више од 70 привремених мера док је неких 50 кривичних пријава на даљем поступку суда", истиче Јован Милановић из Основног јавног тужилаштва у Новом Пазару.

Удружење "Заједно у Новом Пазару" наводи да повећан број евидентираних случајева од увођења новог закона не значи да је насиље у порасту већ да су жене охрабрене да пријаве насилнике. Наводе пример девојке која је након две године трпљења одлучила да потражи заштиту.

"Она је негде око 12 часова предала кривичну пријаву на писарници суда, у пола два она је била у станици полиције да даје изјаву. Следећег дана у 10 часова добила је решење о хитној мери заштите која предвиђа и забрану приласка и све остале мере заштите", указала је Алма Јунис из Удружења.

У Центру за социјални рад у Новом Пазару очекују да ће, у складу са обимом посла, ускоро моћи да ангажују још стручњака.

"Ми смо 24 часа мобилни. По било каквој пријави, или од грађана или од полицијске управе, истог момента наша служба излази на терен", рекао је директор Центра за социјални рад у Новом Пазару Аднан Диздаревић.

Поред званичне статистике, не смемо занемарити ни ону затамњену – бројне случајеве насиља који нису пријављени, најчешће због патријархалног васпитања или верских убеђења.

"Можемо да подвучемо да Нови Пазар има један 'елемент плус', који има везе и са оним што је верска припадност. Члан породице злоставља мајку, сестру зато што се оне не понашају и не одевају у складу са његовим мишљењем како треба да се одевају жене муслиманке", истакла је Зибија Шаренкапић, директорка Културног центра "Дамад" у Новом Пазару.

Рецимо и то да у Новом Пазару за сада не постоји ни једна Сигурна кућа за прихват жена – жртава насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи