Леворука пијанисткиња

Када вам кажу да нешто радите левом руком, претпоставља се да то чините безвољно и не баш како треба. Али, то није случај са једном Јапанком. Јасујо Сегави левом руком свира клавир, такмичи се и побеђује.

Месец дана Јасујо Сегави било је потребно да научи да свира стару српску песму. Она није једина Јапанка која познаје српску музику, али јесте једина која свира левом руком.

Пре десет година оболела је од једне специфичне болести која погађа класичне музичаре – реч је о фокалној дистонији.

"Мозак не прима сигнале појединих прстију, а најчешће се то деси са прстима десне руке. Али тада сам схватила да желим да наставим да свирам клавир и цео програм сам прилагодила само левој руци", објашњава пијанисткиња Јасујо Сегава.

Када је сазнала за болест, годину дана није села за клавир. Да поново засвира мотивисала су је дела познатог јапанског композитора Такашија Јошимацуа.

"Оно што је главна потешкоћа у свирању једном руком је да не могу дуго да свирам, јер ако предуго вежбам могу да се појаве болови и затезање мишића. Тако да своје вежбање морам много боље да планирам и да концентрација буде на врхунском нивоу", каже Јасујо Сегава.

Највећа мука са свирањем једном руком је, каже, то што мора да се постигне мелодија и пратња.

То осим ње зна тек пет пијаниста који у свету свирају једном руком. Свој репертоар Јасујо представља широм света. Иако не постоје такмичења за једноруке пијанисте, то јој не смета да осваја награде и побеђује чак и оне који свирају са обе руке.

"Заправо не размишљам о самој награди, за мене су такмичења прилика да упознам и чујем врхунске пијанисте своје генерације, такође и професоре који седе у жирију и да на неки начин будем амбасадор дела написаних искључиво за леву руку зато што сматрам да нису довољно заступљена на репертоару класичних концерата", каже Јасујо.

Јасујо је у Београд стигла на прославу 80. рођендана музичке школе "Јосип Славенски". Већ је наступала у Новом Саду. Жели да и српској публици покаже да музика може добро да звучи без обзира на то да ли се изводи са једном или обе руке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво