Реституција у натури

Мрежа за реституцију Србије предлаже измене Закона о реституцији како би бивши власници, уместо новцем, били обештећени враћањем земљишта које је у државној својини. Као један од разлога наводе то што Буџетски фонд за реституцију нема средстава за исплате.

То што највећи део државне имовине није пописан не значи да је нема: рачуница Мреже за реституцију је да грађани, црква и верске заједнице потражују само мали део, а да шумског земљишта у државном власништву има 1.000 пута више, пољопривредног најмање десет пута више, а грађевинског чак 30 пута више од онога што се потражује. 

"Остале су још две зграде које потражујемо и један део грађевинског земљишта. Надамо се да ће нам то у скорије време бити враћено, али када ће то бити, не можемо да предвидимо, с обзиром на то што је један део грађевинског земљишта узурпиран дивљном градњом, а Закон о озакоњењу фаворизује дивље градитеље у односу на нас потражиоце имовине", каже Драган Антонијевић, потражилац имовине на територији Београда.

Без обзира на то, апел је да се имовина врати реституцијом или супституцијом, јер ће обештећење, на крају, платити грађани – преко буџета Србије.

"Без икакве сумње противници реституције и заговорници обештећења су искључиво они који су ментори или имају директне користи од заштите узурпатора и оних који нескривено имају намеру да присвоје и препродају непописану државну земљу", каже Миле Антић из Мреже за реституцију.

Ипак, постоји имовина коју није могуће вратити власнику, на пример приватизовани станови, порушени објекти и јавне површине.

Новчано обештећење бивших власника одузете имовине, према Закону о реституцији, требало би да почне 2018. године обвезницама, са роком доспећа од 12 година. За то је издвојено две милијарде евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво