Просветна инспекција у школи "Светозар Милетић" у Земуну

Инспекција Mинистарства просвете, науке и технолошког развоја, са државним секретаром Марком Миленковић на челу, посетила је Основну школу "Светозар Милетић" у Земуну с намером да се предузму мере за поновно успостављање наставе која је у овој школи прекинута пре 14 дана.

Тим Министарства просвете сачињен од три просветна инспектора и два просветна саветника обишао је школу са в. д. директора Милошем Гачићем и утврдио да у нижим разредима само три учитеља редовно држе наставу.

Помоћник министра просвете Богољуб Лазаревић рекао је да је школа "Светозар Милетић" јединствен пример да наставници не држе наставу због одлуке Савета родитеља, који нема надлежност да одлучује да ли ће школа радити или не.

"Тренутно имамо незакониту обуставу рада школе, што је у надлежности Града, јер прекид васпитно-образовног рада може да постоји само уз сагласност локалне самоуправе", рекао је помоћник министра просвете.

Навео је да ће се ресорно министарство трудити да након инспекцијског и стручно-педагошког надзора направи план како би се надокнадило 14 дана, подвукао је Лазаревић, незаконито обустављене наставе.

Подсетио је да постоје правна средства којима могу да се преиспитају мере министра просвете уведене због незаконитих радњи бившег директора и бившег школског одбора.

"Молим родитеље, наставнике и све запослене да омогуће да деца нормално крену у школу, а да се спорна питања решавају у државним институцијама. Нудимо им још увек разговор, али не на начин који смо данас имали прилике да видимо", навео је Лазаревић алудирајући на окупљене родитеље који су погрдним речима испратили тим Министарства.

На питање новинара шта ће се десити ако школа не почне са редовном наставом, Лазаревић одговара да ће се поступати на основу инспекцијског надзора.

"Чињеница је да постоји много ствари које су незаконито урађене и у овом периоду. У овом тренутку је паралисан и рад секретаријата, тако да не можемо да дођемо до основних школских докумената, не знамо ни у чијем су поседу ових 14 дана и то морамо хитно да решимо", рекао је помоћник министра.

Ако се не отклоне све незаконитости констатоване у инспекцијском надзору, Лазаревић не искључује затварање школе као једну од могућности.

"Управо члан закона по којем су уведене привремене мере у школи носи назив 'забрана рада установе'", рекао је Лазаревић.

Долазак инспекције Министарства просвете изазвао је негодовање родитеља који испред школе данима протестују тражећи да се смењени директор врати на функцију.

Државни секретар Марко Миленковић је, обраћајући се окупљеним родитељима, рекао да "солидарност јесте својствена нашем народу, али да се испред земунске школе показује на необичан начин".

"Не улазимо у разлоге разрешења бившег директора, али они који долазе на јавне функције треба да знају да су они будући бивши", покушао је Миленковић да разговора са родитељима, који су његово обраћање назвали демагогијом.

За мајку дечака који похађа пети разред најважније је да се "деца нормално врате у школу".

"Прошле су већ две недеље, а решења нема. Није нам уопште битно ко ће бити директор, већ да овој школи вратимо достојанство. Апелујем на све родитеље да се уразуме, јер овде нема победника и пораженог", рекла је мајка.

Указала је на то да су се створили конфликти између родитеља, као и да Савет родитеља нема право да одлучује да ли ће настава у школи почети или не.

"Нама је у старту речено да потписујемо петицију за останак директора Мосуровића, за шта већина нас и јесте била. Међутим, наше потписе су после искористили да деци не дозволе да иду у школу", навела је мајка и додала да одговорност за оно што се дешава у школи "Светозар Милетић" на првом месту сносе државни органи.

Подсетимо, министар просвете Младен Шарчевић 28. августа сменио је директора школе Мирољуба Мосуровића, а у решењу о смени наведено је да је незаконито примао у радни однос кадрове који немају потребан ниво стручне спреме, као и да седницама школског одбора нису присуствовали представници синдиката и ученичког парламента.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво