УНС: Годишњица убиства фоторепортера Момира Стокуће

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) подсетили су да се навршава 18 година од како је фоторепортер и сарадник "Политике" Момир Стокућа убијен у својој породичној кући у Приштини.

Стокућа је убијен 21. септембра 1999.године, а сахрањен је три дана касније у Грачаници.

Његова породица никада није добила информацију о истрази и окривљенима за убиство."Чак ни званичан документ нисам добила, осим једног папира који су ми дали у болници, а који сам морала да оставим у манастиру. И даље не знамо ко га је убио", казала је за УНС Стокућина сестра Бранка Дамњановић.

УНС и ДНКиМ су подсетили да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на Косову и Метохији.

Новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Последњи пут су видјени у Великој Хочи, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова (ОВК). Аутомобил у којем су били, плава "застава 128", никада није пронађјен.

Новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике" Љубомир Кнежевић отет је 6. маја 1999, код Вучитрна а медијског радника Мила Буљевића отели су припадници ОВК 25. јуна 1999. године, недалеко од избегличког центра у Приштини.

Део посмртних остатака новинара и преводиоца Александра Симовића, који је нестао 21. августа 1999. у Приштини, пронадјен је у селу Обриње код Глоговца а новинар српске редакције Радио Косова Марјан Мелонаши нестао је 9. септембра 2000. у Приштини.

На Косову су у периоду од 1999. до 2005. године убијени новинари листова "Бујку" Африм Малићи (1998), "Информатор" Информативног центра Косова Енвер Маљоку (1999), "Рилиндја" Шефки Попова (2000) и "Бота сот" Џемаиљ Мустафа (2000), Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005).

По наводима УНС-а, у Истоку је септембра 1999. убијен уредник у РТВ Приштина Крист Гегај, чије име раније није било заведено нити у једној евиденцији страдалих новинара.

Удружење је додало да нико није одговарао ни за једно убиство односно нестанак новинара и медијских радника на Косову и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара