Кад зимница замирише на паљевину

Сезона припремања зимнице увелико је почела. Мирис печене паприке осећа се у сваком месту, али се у Бору пре неколико дана претворио у мирис паљевине – срећом без већих последица. Зарад добре зимнице, многи су спремни да ураде и неочекиване, опасне и забрањене ствари. У сезони кисељења страдају и саобраћајни знакови.

Због припреме ајвара за зиму, станари зграде у Бору, зиму би могли да дочекају без крова.

"Избила ватра одједном, ми смо то приметили у пола један. Дим, пламен...", рекао је Раде Мирковић из Бора. На питање да ли је обичај да се пеку паприке на крову, каже да се тако раније радило, али да се у последње време то не практикује.

Јак пламен и окретање паприке можда су потребни за добар ајвар. Али, није једино о чему треба водити рачуна.

"Сезона прављења зимнице наравно да повећава проценат вероватноће да дође до неког пожара, поготово кад се ради неозбиљно. Повећана опасност је неозбиљност људи, све треба да се преконтролише - да ли је шпорет угашен, на струју... Без обзира на то да ли је сарма или паприка", истиче Саша Ранчић, начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице.

И не ризикује се, зарад зимнице, само сопствена безбедност. Доказ је вишегодишња традиција - мањак саобраћајних знакова у сезони кисељења.

"Како кажу они који то краду - ради се о веома квалитетном металу који добро проводи топлоту и веома је добар, рецимо, за печење паприке. Неко због тога може да погине, да остане инвалид и да му упропастите цели живот на тај начин што сте замислили да печете паприке на саобраћајном знаку СТОП", упозорава Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Уживање у домаћој зимници може да поквари и начин припреме. Винобран и конзерванси Е200 и Е211 нарочито су опасни.

"Обавезно поштујте дозирање, немојте додавати више да би вам се, можда, брже направила туршија. Чак и ако их користите у оним препорученим дозама, они могу узроковати проблеме код осетљивих људи, најчешће су у питању алергијске реакције или неки гастро проблеми - мучнина, повраћање, дијареја", каже нутриционисткиња Јована Феруга Срејић.

Домаћа традиција, преко океана је кривично дело. Због печења паприка у сопственом дворишту, брачни пар пореклом из Србије завршио је пред канадским судом, а прети им казна од 50.000 долара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи