Колико често мајке не плаћају алиментацију и из којих разлога

Наплата алиментације вишедеценијски је проблем у Србији. Иако је регулисана законима, они понекад нису довољно примењени у пракси. После развода деца најчешће припадну мајкама, а на очевима је да редовно плате издржавање детета.

У последњих пет година због неплаћања алиментације у Удружењу самохраних родитеља забележен је само један случај да је мајка одслужила и затворску казну због тог кривичног дела.

Од 600 чланова колико има ово Удружење, више од трећине су очеви. Против 24 мајке поднете су пријаве и чека се судски епилог због неплаћања алиментације.

"Тешкоће су исте јер они исто све раде, и маме и тате. Маме пребацују, ако имају имовину, на све около ње да не би имала ништа од имовине, тате исто тако пребацују имовину на другога, дају отказ", указује Вера Тотић из Удружења самохраних родитеља.

Ко је неодговорнији у плаћању алиментације, тешко је утврдити без евиденције и прецизних података.

"Око једна четвртина деце после развода заправо припадне очевима на старање. Не постоји ни у пракси, а не постоји ни статистика да се мајке другачије понашају. Волела бих да нагласим да су по закону родитељи потпуно равноправни", указује Марија Петровић из Центра за права детета.

Међу неодговорним родитељима су често различити статус, образовање или професија, кажу у Удружењу. Аргументи исти.

"Углавном кажу тих неких две три реченице се појављују и код мама и код тата. Мама каже неће да плаћа па са тим парама да он води њу, да се проводи са њом, а тате каже нећу ја њој да плаћам фризера и педикира", наводи Тотићева.

За оне који на новац чекају неретко је проблем и трајање судског процеса. Зато стручњаци саветују да родитељи, али и судије чешће посежу за привременом мером која подразумева и административну забрану.

"Да заправо већ на почетку поступка уколико не постоје добри разлози за то користе привремене мере бар за основно издржавање, привремене мере могу да се изврше као и пресуда. Практично, на тај начин можемо да заштитимо децу од тога да буду ускраћена од онога што им је по закону признато као право", истиче Марија Петровић.

Још једно решење је да дугове наплате извршитељи. Али да се ни дан не чека на исплату, већ дуже време говори се о Алиментационом фонду - из ког држава уплаћује новац детету, али и наплаћује од несавесног родитеља. Модел предвиђа Грађански законик на који се чека дуже од деценије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи