Реаговања поводом гашења недељника "Врањске"

Поводом гашења недељника "Врањске" реаговале су организације и појединци, који наводе да то негативно утиче на медијске слободе у Србији.

Органзација "Транспарентност Србија" оценила је да је гашење Врањских веома лоша вест и за борбу против корупције јер је, како се оцењује, тај лист храбро отварао теме из области корупције указујући и на појединачне случајеве и на системске проблеме.

"Пошто таквих медија у Србији свакако нема на претек, вест о томе да су 'Врањске' престале да излазе је веома лоша и за борбу против корупције", наводи се у саопштењу "Транспарентности".

Новинарска мрежа је, поводом гашења недељника Врањске и оптужби на рачун новинара Крика Стевана Дојчиновића, позвала међународне организације да коначно крену да раде у интересу новинарске професије и друштва за чију демократизацију имају мандат, посебно од када је Србија постала кандидат за пријем у Европску унију.

Покрет слободних грађана (ПСГ) објавио је да очекује да међународна заједница престане да мирно посматра гушење медијских и других слобода у Србији, и додао да пружа пуну подршку новинарима који су изложени "застрашујућим притисцима власти".

Покрет је додао да снажно подржава редакцију Врањских и власника тог недељника Вукашина Обрадовића, као и редакцију Крика и његовог уредника Стевана Дојчиновића.

"ПСГ подржава редакцију Врањских која је угашена услед катастрофалних и дуготрајних политичких притисака", навео је ПСГ.

Посланица Демократске странке (ДС) Александра Јерков изјавила је да није "никаква тајна" да Српска напредна странка (СНС) не гледа "благонаклоно" на медије који извештавају објективно и пишу негативно о власти.

Јерков је поводом гашења новина Врањских рекла новинарима у Скупштини Србије да СНС "не прима са симпатијама" критике које долазе на њен рачун и да нису ретке ситуације у којима се председник Србије Александар Вучић лично обрачунава са појединим новинарима, медијима и порталима или било ким другим ко му не одговара.

Недељник Врањске престао је да постоји 18. септембра после 23 године, а уредник Вукашин Обрадовић је у знак протеста због гашења тог недељника јуче отпочео штрајк глађу, који је данас прекинуо по савету лекара.

Новинарска и медијска удружења саопштила су јуче да су портал Крик и његов уредник Стеван Дојчиновић изложени нападу владајућег Покрета социјалиста и појединих медија због објављивања истраживачких прилога о стану министра одбране Александра Вулина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво