Организатори: Најбољи Прајд, историјски долазак премијерке

Овогодишња "Недеља поноса" протекла је у бољој атмосфери него претходних година, унапређење безбедности било је видљиво, а оснивање Прајд инфо-центра велики је искорак за ЛГБТ заједницу, оценили су чланови Организационог одбора "Прајда".

Члан организационог Одбора Анита Митић рекла је да ове године било више људи у шетњи и да је томе допринела позитивна политичка подршка и добро медијско праћење.

Она је истакла да је појављивање премијерке Ане Брнабић, градоначелника Београда Синише Малог и два министра историјски догађај за "Прајд".

"Велики искорак ове године је и отварање Прајд инфо центра. Учинићемо све што је нашој моћи да постоји један такав центар у Београду где људи могу да се информишу о свему што се тиче ЛГБТ заједнице", рекла је Митићева.

Овогодишњу параду обезбеђивало је 2.000 полицајаца, за разлику од прошле године када их је било 4.000, што је велики помак и унапређење безнедности, оценио је члан Одбора Горан Милетић.

"Улице су биле отворене, кафићи су радили, што је потпуно било незамисливо претходних година", рекао је Милетић.

Милетић је међу догађајима одржаним током Недеље поноса истакао конференцију у Палати Србије коју су отвориле премијерка и министарка правде, а била је експертског карактера.

Он је рекао и да број учесника који се кретао око 1.500, није задовољавајући, и да се људи и даље плаше да изађу на улицу и покажу своје ставове.

"За 2018. годину заказујемо недељу поноса од 9. до 16. септембра када ће бити шетња и већ је пријављена МУП-у Србије", рекао је Милетић.

Као непријатан догађај навео је одржавање парламентарне дебате у Скупштини Србије која је изгледала је као промотивни скуп "Двери".

"Њихови ставови били су пуни предрасуда према ЛГБТ заједници. Нисмо задовољни реакцијом других посланика, јер је важно да јасно покажу да неки ставови нису прихватљиви", додаје он.

Члан Одбора Драгослава Барзут истакла је да Прајд има двоструку вредност.

"Једна од вредности јесте да се ми оснажимо кроз разне програме како би се људи упознали са ЛГБТ заједницом, а друга је да све оно што смо сакупљали током године и видели као проблеме изнесемо пред доносиоце одлука у овој земљи и тражимо решења", истакла је Барзут.

Додала је да је на Прајду изложена студија злочина из мржње и истакла да Србија још од 2011. године има Институцију злочина из мржње као отежавајућу околност при изрицању пресуде коју суд може да узме у обзир.

"Нема ниједног случаја, ниједне пресуде онима који су починили злочин из мржње над припадницима ЛГБТ заједнице у којој је тај члан закона употребљен. Зато је неопходна његова имплементација што пре", нагласила је она.

Барзут наводи и да се преступници ослобођају или пролазе са малим казнама.

"Више од 80 случајева имамо пред судом, а само две пресуде док је 36 случајева пријављено од августа ове године", изнела је податке.

Она је рекла да морају да се направе системске процедуре које ће штитити сваког грађанина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара