УНС поручио Влади да није подржао медијске законе

Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је да није подржало медијске законе донете 2014. године, како се може закључити из данашњег Владиног саопштења у којем је наведено да је за повлачење државе из медија и пројектно финансирање предвиђено тим законима постојала "широка сагласност медијских удружења, цивилног сектора и међународних институција".

У саопштењу Владе поводом гашења недељника Врањске и штрајка глађу оснивача и уредника тог листа Вукашина Обрадовића наводи се да је Медијска стратегија, која је пре три године донета уз широку сагласност медијских удружења, цивилног сектора и међународних институција, дефинисала повлачење државе из медија, као и да се медији финансирају преко конкурса који организују државне институције, међународне организације и донатори.

У саопштењу УНС је подсетио Владу да није подржао законе, јер нису прихваћени захтеви УНС-а да се одреди минимум буџетског издвајања за пројектно суфинансирање медија – као што постоји за финансирање политичких партија – увођење казнених одредби за органе власти који не распишу конкурсе за суфинансирање медијских садржаја, прописивање рокова у ком су органи власти обавезни да распишу конкурс и поштена приватизација медија.

Кључни захтев УНС-а да се законом пропише минимално издвајање буџетских средстава за локалне медије, а предлог УНС-а је био два одсто, нису подржала остала новинарска и медијска удружења, али ни стручњаци Европске комисије из Брисела, што је било пресудно да Влада не уважи предлог највећег и најстаријег новинарског удружења у Србији.

"Данашња пракса пројектног суфинансирања медија изгледа као процес са рупама на јако важним местима", пише у саопштењу.

Према УНС-у то значи да поједине локалне самоуправе уопште не издвајају новац за медије и не расписују конкурсе, јер казни за такве поступке нема, буџетска издвајања за медије су недовољна за остваривање јавног интереса, конкурси се уместо на почетку године расписују и новац расподељује средином или крајем године, а комисије за расподелу новца често нису репрезентативне.

"То су показатељи кризе овако осмишљеног система пројектног финансирања медија", навео је УНС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се