Брнабићева: Дигитализација и образовање приоритети владе

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да Србија мора да направи значајан искорак у дигитализацији и образовању, наводећи да постоје потенцијали који морају бити искоришћени.

"Уколико Влада Србије не успе да направи значајан искорак, онда смо изгубили време за целу нашу земљу и за све наше грађане. Изгубиће Србија трку у конкурентности са осталим земљама Европе и света и на нама је велика одговорност да урадимо све што је потребно и искористимо све потенцијале", рекла је Брнабићева на скупу "Индустријска политика и дигитализација у Србији".

Премијерка је као највећи потенцијал навела фантастичне младе људе који су добро образовани и способни и имају своје иновационе компаније, али исто тако и факултете који су у могућности да приближе Србију најразвијенијим земљама ЕУ.

"Имамо данас ИТ индустрију која расте брже него било која индустрија, стопа је десет одсто годишње, а само производња софтвера расте по стопи од 20 одсто", рекла је она и додала да ће то помоћи да Србија има економски развој на основу иновација, а не само инвестиција.

Како каже, то ће Србију придружити најнапреднијим земљама савременог друштва, а то значи да Србија неће бити место јефтине радне снаге и место где се производи текстил и чарапе.

"Ми више нећемо нудити Србију као земљу јефтине радне снаге већ као земљу младих и креативних људи и где ћемо раст засновати на продаји готових производа, софтвера, паметних решења", рекла је премијерка.

Она је поновила да су дигитализација и образовање приоритети владе и да они иду "руку под руку" и да је добра основа за то направљена у мандату претходне владе на чијем је челу био Александар Вучић, јер је новој влади оставила макроекономску стабилност и добро стање у буџету.

Конференцији је присуствовао и немачки амбасадор Аксел Дитман, а премијерка се том приликом захвалила Немачкој на помоћи Србији у реформама.

Подсетила је да се ради на пуној имплементацији Закона о општем управном поступку који омогућава да грађани више неће бити "курири" државе већ је, каже, држава сервис грађана и указала да тај закон треба усагластити са много подзаконских аката и другим законима.

Она је изразила наду да ће се то десити што пре, како би се направила база података која ће омогућити е-управу и од Србије направити модерну државу.

Немачки амбсадор Аксел Дитман подсећа да Србија и Немачка интензивно раде заједно у многим областима указујући да је јуче склопљен споразум између две владе на основу којег ће се финансирати конкретни пројекти са преко 40 милиона евра.

Он је подсетио да је Немачка највећи билатерални донатор Србије која је од 2000. до данас донирала преко 1,7 милијарди евра.

"Важно је да ми у многим централним областима подстичемо реформе у Србији, развој Србије и њено напредовање ка ЕУ. Једна од централних области је немачко-српска иницијатива за развој и запошљавање", рекао је Дитман.

Он је додао да је Немачка имала иницијативу за унапређење стручног образовања, да са Србијом сарађује у области развоја привреде и указао да је на иницијативу Александра Вучића још док је био премијер направљен фонд за унапређење статрт ап предузећа.

"И то ће се ускоро покренути", рекао је Дитман који је истакао да су и у Немачкој, као и у Србији важна дигитализација и образовање, те да постоји простор за сарадњу.

Како је рекао, Србија и Немачка могу да сарађују у области индустријске политике и дигитализације, а за то постоје одличне могућности, а сложио се и са премијерком да Србија има велики потенцијал у образованим и младим људима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво