Стефановић и Шарчевић деци: Тражите помоћ од полиције

Министар полиције Небојша Стефановић и министар просвете Младен Шарчевић присуствовали су часу "Основи безбедности деце" у Основној школи "Борислав Пекић" на Новом Београду и поручили деци да увек могу да потраже помоћ од полиције. Министар просвете Младен Шарчевић је изјавио да нови системски закони у образовању, који су ушли у скупштину, предвиђају строжије санкције за бахато понашање у школи - наставника, ученика, али и родитеља, као и да је то почетак значаних промена у школском систему. 

"Основи безбедности деце" је нови факултативни предмет који је уведен у основне школе у Србији.

Предмет се односи на основе безбедности деце и има за циљ стицање нових и унапређење постојећих знања и вештина које су усмерене на подизање безбедносне културе ученика.

Стефановић је поручио деци да се не плаше полиције и да увек могу да се обрате школском полицајцу ако имају неки проблем.

"Ако имате било какав проблем обратите се школском полицајцу, учитељу или директору", рекао је Стефановић и истакао да је полиција ту да им помогне.

Стефановић је разговарао са децом четвртог разреда и одговарао на њихова питања.

Казао је да ће тај предмет имати деца у четвртом и шестом разреду и да ће слушати о томе шта ради полиција.

Довешаћемо полицију да видите шта све они раде, додао је Стефановић.

Објаснио је да полицајац мора увек да има значку и број како би деца знала да су прави полицајци.

"Полиција штити вас и ваше родитеље. Србија постаје безбеднија захваљујући раду полиције", указао је Стефановић.

Саветовао је деци да траже од родитеља да увек буду везани и они и њихових родитељи док се возе.

Шарчевић је рекао да ће деца научити како да буду безбедна и коме да се обрате ако имају било какав проблем у школи.

Он је поручио деци да треба да знају да полиција води рачуна о њиховој сигурности.

Повећава се број школских полицајаца

Министарство унутрашњих послова повећава број школских полицајаца у Србији, изјавио је Стефановић.

"Нема их у свакој школи и негде један школски полицајац покрива и две школе. То зависи од много фактора", рекао је Стефановић.

Истиче да се ради на основу плана Дирекције полиције, чији је рад у последње две године значајно унапређен и који сада подразумева прерасподелу броја људи према ризицима који се појављују у полицијским управама.

Како каже, тамо где МУП има превелики број полицајаца у управама које покривају средине где се годинама ништа не дешава и где се смањује број становника, а исти је број полицајаца - тамо може да се смањи.

Са друге стране, у срединама где се значајно повећава број људи МУП је принуђен да повећамо број полицајаца како би могли да обављају редовне дужности и сузбијају криминалитет, навео је министар.

"Верујем да то што смо успели да организујемо готово 2.000 људи да држе ова предавања деци четвртог и шесто разреда да ће са њиховим присустовм и радом бити и већи број полицајца у школским двориштима. Свакако се слажем да није довољно, али баш зато се трудимо да повећам тај број и то што бржим темпом", рекао је Стефановић.

Шарчевић: Строжије санкције за бахато понашање у школи

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је новинарима да нови системски закони у образовању, који су ушли у скупштину, предвиђају строжије санкције за бахато понашање у школи - наставника, ученика, али и родитеља, као и да је то почетак значајних промена у школском систему. 

Он је нагласио да је превентива свакако боља варијаната од санкционисања и да се ради и на томе.

Министар просвете је рекао доношење тих закона почетак решавања нагомиланих проблема из прошлости, али да не треба очекивати чуда да све бити решено за годину дана.

"Мислим да јесте то озбиљан почетак да се неке ствари реше. Постоји спремност и министарства и друштва да се ухватимо са тим у коштац, да би имали боље резулате учења и овај закон прави искорак у том погледу", нагласио је Шарчевић.

Додаје да има пуно новина у закону, на пример, друштвено одговоран рад важи и за ученике и за наставнике, јер многе европске земље то примењују.

"Често питају - шта ако неко направи прекршај, а нема да плати, ево имамо меру и за то", додао је Шарчевић.

Министар полиције Небојша Стефановић је на питање ко ће да каже "тај и тај родитељ или ученик ће бити кажњен", казао да још не зна конкретне детаље, али да је до сада увек суд био тај који је изрицао меру друштвено корисног рада и свих прекршаја, осим у случајевима где дође до споразумног признања кривице.

Шарчевић је на исто питање рекао да школе не изричу мере, али да јесу неко ко сугерише и покреће поступке.

"Школе ће морати да покрену у те поступке и да траже од надлежних, а то значи и сарадњу са Министарством за рад и очекивање да ће изменити неке законе и прописе", навео је министар просвете.

Скупштински Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво прихватио је јуче два предлога закона, о високом образовању и основама система образовања и васпитања у начелу, који су данас пред посланицима.  

Часу "Основи безбедности деце" присуствовали су и директор полиције Владимир Ребић и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво