Директорка Гласа Америке о руским медијима и пропаганди

“Глас Америке” постоји већ 75 година и готово исто толико се емитује на српском језику. У Београду борави директорка “Гласа Америке” Аманда Бенет, добитница Пулицерове награде и цењена америчка новинарка. Она је први директор овог медија који посећује Србију.

Аманда Бенет је, између осталог, за РТС говорила о односу са америчком владом и са руским медијима у региону.

Када Глас Америке о нечему извештава ми имамо утисак да је то став америчке администрације, како би они желели да нам нешто објасне?

Видите, нас америчка влада финансира, али смо новинарски потпуно независни. Влада нама не управља. Наш посао је да пратимо шта влада ради или саопштава и да о томе известимо на поштен начин. Ако је политика јасна ми то тако и прикажемо, ако је политика конфузна не либимо се да кажемо да је таква. Наш посао није да пренесмо оно што би они волели већ да ствари прикажемо какве јесу.

Многи људи у Србији верују да је интерес западних медија у Србији да се супротставе руској медијској иницијативи, да се ове две стране боре за душе грађана региона. Шта ви мислите о томе?

Током овог разговора причали смо о новинарству које је базирано на чињеницама, на настојању да смо објективни и праведни насупрот нечему што се не базира на истини већ покушава да убеди људе у нешто или да их збуни. Широм света се та битка данас води и тај сукоб расте. Укључујући и ваш регион. За мене је то примарна битка, између истине базиране на доказима које можемо да добијемо и ономе што неко жели да представи као истину.

Шта је прецизан одговор на моје питање. Има ли сукоба са руским медијима или не?

Ако руски медији раде ово што сам описала онда га има, ако то не раде онда нема сукоба. Шта ви мислите да је одговор?

Како их ви онда видите, јесу ли вам конкуренција или непријатељи?

Ни једно ни друго, јер идеја да се супростављате некој пропаганди бољом пропагандом је врло глупа идеја. Пропаганда значи да убеђујете људе у нешто. Чак и ако то није истина. Ми се држимо традиционалних новинарских вредности и верујемо да људи у региону препознају и поштују истину и традиционалне новинарске вредности.

Цео интервју погледајте у понедељак пре подне у емисији "Тако стоје ствари".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво