"Локалне самоуправе ће имати помоћ у области екологије"

Министар заштите животне средине Горан Триван и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици сагласили су се да треба јачати капацитете локалних самоуправа у области заштите животне средине и да ће у томе локалне самоуправе имати потребну помоћ.

Триван је оценио да је досадашња сарадња Србије и Делегације ЕУ била добра, али да увек постоји простор за додатно унапређење односа, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима.

"Сада нам предстоји детаљна анализа стања заштите животне средине у Србији и анализа реализације пројеката, након чега ћемо моћи да одговорно припремимо преговарачку позицију за Поглавље 27", појаснио је Триван.

Министар је као приоритетне области издвојио пречишћавање отпадних вода, управљање комуналним отпадом, ремедијацију земљишта и борбу против климатских промена, за шта је као најбољи, најјефтинији и најквалитетнији метод навео пошумљавање.

"Пуно ћемо труда уложити у заштиту природе и ублажавање климатских промена, а метод који ћемо користити јесте пошумљавање", истакао је Триван.

Министар је подвукао да ће у наредном периоду већа пажња бити посвећена и сарадњи са невладиним сектором, као и подизању свести грађана о свим питањима заштите животне средине.

Сем Фабрици се сагласио да заштита животне средине представља животно питање и да у том погледу Србија, као партнер Европске уније, свакако може да очекује сву могућу помоћ у циљу побољшања актуелне ситуације и постизања бољитка за све грађане.

"Делегација Европске уније у Србији ће вам пружити пуну подршку у подизању капацитета Министарства и промоцији циљева заштите животне средине", нагласио је амбасадор Фабрици.

Саговорници су се сложили да је у наредном периоду веома битно јачати капацитете локалних самоуправа у свим погледима, а поготово у сфери израде и финансирања пројеката у области заштите животне средине, као и да ће у том погледу локалне самоуправе имати потребну помоћ.

Министар Триван је посебно нагласио да све јединице локалне самоуправе морају планирати средства за заштиту животне средине у својим буџетима за следећу годину, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара