Свечана академија поводом Дана Математичке гимназије

Математичка гимназија је обележила свој дан, а државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да су ђаци те школе понос земље, да таленти које та гимназија негује и развија представљају Србију у најбољем светлу и дају огроман допринос српској и светској науци. Посебно признање припало је новинарки РТС-а Наталији Синановић.

"Фасцинантни су успеси које ђаци те школе остварују на међународним такмичењима и који говоре и о напорима и истрајности професора да им усаде трајну љубав према науци и знању", рекла је Матићева.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић захвалио је Министарству трговине, туризма и телекомуникација и посебно државној секретарки Татјани Матић на личном залагању да ова установа од националног значаја добије заслужену подршку.

На свечаности су најбољим ученицима, пријатељима и сарадницима Математичке гимназије уручена признања, а поклон за одлазак у пензију уручен је професору Зорану Каделбургу, некадашњем ученику прве генерације ове школе, која је основана 19. септембра 1966. године.

Од ове године, Математичка гимназија додељује признања за допринос промоцији школе, младих талената и правих друштевних вредности; награђена је и новинарка РТС-а Наталија Синановић. 

Честитајући професорима и ученицима Математичке гимназије 51. годишњицу, Матићева је на свечаној академији навела да је посебно значајно подстицање размене искуства и знања са вршњацима из других држава, а с обзиром на глобални контекст у којем се информатички, али и целокупан научни живот одвија.

"Отуда посебне похвале за организацију Купа Математичке гимназије који је ове године одржан пети пут", рекла је Матићева подсетивши да Министарство надлежно за телекомуникације подржава ово такмичење од самог почетка, као и друге програме који доприносе подизању капацитета младих људи у односу на потребе времена.

Матићева је рекла да очекује да ће са увођењем обавезне информатике у основне школе, са новим генерацијама у ту гимназију пристићи и већи број ђака заинтересованих за информатичку област.

"Верујемо да је управо у науци, технологији, инжењерству, математици, кључ за развој недостајућих кадрова, односно најстабилнији и најефикаснији пут до националног привредног и економског просперитета. На нама је да то омогућимо, пре свега, унапређењем образовања које је основ сваког прогреса", закључила је државна секретарка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара