Шабић тражи прекршајни поступак збот медицинске документације у Оџацима

У поступку надзора, који је повереник Родољуб Шабић покренуо поводом случаја појављивања медицинске документације грађана Оџака на интернету и у медијима, установљено је да је та документација у локалном Дому здравља чувана на потпуно небезбедан начин.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је саопштио да је Дому здравља Оџаци упутио одговарајуће упозорење, уз налог да га у року од 15 дана од дана пријема обавести о мерама и активностима које ће предузети да се неправилности не би поновиле.

Он је, такође, најавио да ће против Дома здравља Оџаци и одговорних лица поднети захтеве за покретање прекршајних поступака.

Како се прецизира у саопштењу, Шабић је, поводом случаја појављивања медицинске документације грађана Оџака на интернету и у медијима, покренуо и спровео поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у Дому здравља Оџаци.

"У поступку надзора потврђено је да је документација која садржи податке о здравственом стању пацијената чувана на потпуно небезбедан начин и учињена доступном неограниченом броју посетилаца амбуланте, последица чега је било и појављивање на друштвеним мрежама и у медијима сасвим незаштићене, бачене, сваком доступне медицинске документације са нарочито осетљивим личним подацима грађана", додаје се у саопштењу.

Повереник подсећа да је Законом о правима пацијената изричито прописано да су сви здравствени радници и сарадници податке о здравственом стању чувају, да ти подаци представљају нарочито осетљиве податке с којима се мора поступати на начин којим се увек обезбеђује остваривање права на приватност и права на поверљивост података, као и да су све здравствене установе и друга правна лица која обрађују такве податке дужна да успоставе и одржавају одговарајући систем безбедности тих података.

И поред тога, примери екстремно некоректног односа према тим подацима нису реткост, напротив, напоменуо је Шабић и додао да је случај у Оџацима само један у дугом низу могућих илустрација тог односа.

Повереник подсећа да су сличне појаве са различитим личним подацима грађана, укључујући и нарочито осетљиве, не само у здравству, учестале, те оцењује да ће то бити све чешће будући да је то неизбежна последица чињенице да се, како је оценио, "државне активности у овој области у највећој мери своде на активности Повереника".

Иако су те активности све бројније оне не могу да надоместе оно што би морали да ураде надлежна министарства, Влада и Скупштина.

"Повереник ће својим активностима наставити да права грађана штити. Међутим, у конкретним околностима то објективно представља 'гашење пожара', јер већ дуго изостаје оно што је Србији неопходно - осмишљен стратешки приступ на државном нивоу и систематско отклањање извора проблема и успостављање новог, модерног система заштите података о личности", пише у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се