Дониран новац за обнову основне школе у селу Кривача

Селу Кривача у општини Голубац додељено je 20.000 евра за изградњу основне школе која је, због руинираног стања у коме се налазила, срушена након 60 године.

Настава се за 20 ђака и наставника одвија у помоћном објекту поред места где је некада била школа, а донација коју је Голубац освојио као пета општина са највише послатих рачуна у наградној игри "Узми рачун и победи" биће искоришћена за иградњу нове зграде истуреног одељења школе "Бранко Радичевић".

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић рекао је да сламање сиве економије доводи до реализације оваквих пројеката који побољшавају живот грађанима.

"Ово је скроман поклон који много значи. Сива економија може да поједе инфраструктурне објекте и интерес владе је да се сива економија сведе на најмању меру и грађани Голубца су нам у томе помогли", рекао је Ружић.

Истиче да руководство општине води рачуна о својим грађанима и да, иако држава спроводи велики број мера у циљу фискалне консолидације и увођење дисциплине, то не би било могуће без учешћа грађана.

Општина Голубац добила је и зону бесплатног вај-фај интернета у центру града, а министар је нагласио да је важно спајати модерну технологију са древним знаменитостима општине.

"Није поента само у овој интернет зони већ у чињеници да су грађани показали толики степен одговорности и да су показали да верују у рад Србије. Припадајући ПДВ на промет роба и услуга које су извршене прикупљањем рачуна је више од девет милиона евра, тај новац је ушао у буџет и биће искоришћен за живот крајњих корисника, грађана Србије", рекао је Ружић.

Он је навео да треба користити туристичке потенцијале ове општине која је по својим лепотама, Дунав, Голубачки град, ретка у региону и Европи.

Председник општине Голубац Небојша Мијовић рекао је да Голубац жели да се развија као туристичко место, али и да развија пољопривреду и отвара нова радна места.

"Кривача је једна од најудаљених места у општини и хтели смо да је на неки начин приближимо улагањем у школу која је заиста била у лошем стању. Ако једна школа није реновирана 60 година онда није било много размишљања о значају оваквих пројеката", рекао је Мијовић и додао да се на овај начин показује како треба подизати мале општине.

"Ми ћемо из буџета додати још четири милиона динара за све радове, тендер је расписан и очекујемо завршетак радова до краја године ако нас време послужи", навео је Мијовић.

Директор школе "Бранко Радичевић" Саша Ђорђевић рекао је да је предвиђено да нови објекат школе има 236 квадрата, две учионице и стан за наставника у поткровљу.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић навела је да треба подстицати грађане да дају и узимају рачуне, и да је сваки становник општине Голубац послао у просеку 14 рачуна.

"Ви сте својим учешћем показали да знате зашто је важно плаћати порез и како се новац од пореза враћа улагањем у инфраструктуру. Свим пројектима које тренутно имате у општини показујете да природне ресурсе које имате стављате у службу локалног развоја и то је веома важно уз храну, традицију и историјско наслеђе које имате", рекла је Јовановић.

Она је позвала становнике Голубца да учествују у новим циклусима наградне игре и да наставе да негују своју пореску одговорност.

Координатор извршне јединице Пожаревац у "Телекому" Виктор Глигоровски рекао је да вај фај зона опслужује максимално 300 корисника са брзином од једног мегабита.

"Посебно смо поносни на то да је комплетно вај фај дрво домаће производње. Хвала локалној самоуправи која нам је помогла да добијемо дозволе и што пре дамо грађанима бесплатан интернет", рекао је Глигоровски.

Наградна игра "Узми рачун и победи" трајала је од 1.фебруара до 31.марта ове године, а по проценама је у игри учествовало 40 одсто грађана који су послали више од осам милиона коверата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво