Дроном лоцирана амброзија у Београду, инспекција на терену

За следећу годину Завод за биоциде и медицинску екологију спрема фонд у коме ће грађанима нудити један динар за сваку амброзију коју донесу са кореном, каже Горан Весић. Градски менаџер најављује радове у Пионирском парку.

Менаџер Београда Горан Весић каже да је ове године први пут почело системско сузбијањe амброзије, а да се за следећу годину припрема измена прописа у вези са тим.

"Ове године третирали смо око 80 хектара, и то само јавне површине, а проблем је што те биљке има и на приватним површинама на које ми немамо право да уђемо. Целу територију Београда смо снимили дроном и на тај начин смо лоцирали амброзију, тако да смо нашим општинама поделили спискове где се та биљка налази на приватним парцелама како би инспектори изашли на терен и са власницима разговарали о уништавању амброзије", рекао је Весић.

За следећу годину припремамо измену прописа према коме ће Град Београд моћи да интервенише на приватним парцелама, уз то да ће власник парцеле морати да плати кошење, нагласио је Весић.

Према његовим речима, та биљка након кошења или хемијског третирања никне поново за неколико седмица, тако да је једино решење вађење амброзије из корена.

"За следећу годину Завод за биоциде и медицинску екологију спрема фонд у коме ће грађанима нудити један динар за сваку амброзију коју донесу са кореном", најавио је Весић.

Амброзија је коров који негативно утиче на готово десет одсто становништва, навео је он и додао да она није више само здравствени већ и привредни проблем јер су људи онемогућени да долазе на посао.

"Амброзија је постала озбиљан проблем за наш град, али и цео регион", закључио је градски менаџер, додаје се у саопштењу.

Обнова Пионирског парка почиње у среду

Обнова Пионирског парка почиње у среду, 20. септембра, и трајаће до 15. децембра, а за ту намену издвојено је 104 милиона динара, изјавио је градски менаџер .

"Пионирски парк је један од наших централних паркова који је у веома лошем стању и ми већ неколико година планирамо да га обновимо, тако да обнова коначно почиње у среду. Сви који туда пролазе знају да су стазе у лошем стању и да их треба обновити", рекао је Весић, наведено је у саопштењу Градске управе.

Како је појаснио, неће се радити комплетан парк одједном, већ у деловима, тако да ће грађани моћи да користе поједине делове парка и током његове реконструкције.

Весић је истакао да у Пионирском парку има много заштићених врста биљака.

Он је подсетио да је почела обнова парка на ушћу код Музеја савремене уметности и додао да ће тај парк бити отворен у октобру, поводом обележавања ослобођења Београда.

"Велики парк од ушћа до хотела 'Југославија', који ћемо радити наредних неколико година, почели смо да уређујемо. Ове године ћемо уредити још 17 паркова односно урбаних џепова", најавио је Весић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи