Млади губе поверење у институције

Последње истраживање Кровне организације младих Србије упозорава да млади не верују најважнијим институцијама у земљи. Ниједну од 10 институција, међу којима су Војска, Црква, Влада, политичке партије, нису оценили највишим оценама.

Млади и даље мало верују државним институцијама, посебно највишим. На скали од један до пет, просечна оцена њиховог поверења је двојка. Нешто више верују ресорном министарству, канцеларијама за младе и војсци.

"Сматрају да институције не раде транспарентно, да стављају интересе партијске или интересе појединаца испред интереса обичног грађанина и младе особе у Србији, корупцију коју виде као проблем, непотизам, партијско запошљавање", каже Маја Галин из Кровне организације младих Србије.

Истраживање показује да 81 одсто младих није члан политичке партије, а занимљиво је да међу онима који то јесу, већина сматра да партије не раде у интересу омладине.

"Млади у одређеном узрасту схватају како ствари функционишу у земљи и онда кад то схвате, они су просто прагматични довољно да крећу да се учлањују у политичке партије јер су свесни да једино кроз политичку партију они могу да остваре неки професионални успех и напредак", рекао је Иво Чоловић из Центра за слободне изборе и демократију.

Млади не верују у то да нешто могу да промене, оцењују стручњаци.

"Саме околности говоре о тој њиховој безвољности, јер ако је сваки други млади активни човек незапослен, ако је 70 одсто младих људи са идејом да негде нађу посао и место под сунцем у иностранству, онда је разумљива и њихова таква реакција у односу на оне који владају", сматра социолог културе Ратко Божовић.

Млади ће имати веће шансе за доношење одлука које се односе на њих, обећавају у ресорном министарству.

"Да млади људи, они који имају знања, који су стручни, и који су својим радом то заслужили, заиста буду што више и у неким телима у којим се доносе одлуке, као што је рецимо руководство у некој организацији, институцији, јединици локалне самоуправе. Ни ту их нема довољно, слажемо се, јер једноставно постоји некад бојазан с једне стране људи који су другачијег доба да млади људи због свог неискуства неће моћи адекватно да одговоре", наводи Снежана Клашња, помоћница министра за омладину.

Да би одговор младих на позиве из Владе да остану у земљи или да се у њу врате био позитиван, надлежни кажу да ће још упорније радити да побољшају услове за запошљавање и да ће талентовани млади људи добити већу подршку. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво