Одузети пасоши српским туристима који су кренули на север Кипра

Група од 27 српских туриста која је путовала на северни део Кипра задржана је у Ларнаки, где су им одузети пасоши, речено је "Танјугу" у Националној асоцијацији туристичких агенција "Јута".

Српски конзул је разговарао са властима у Ларнаки и дипломатски разговори се воде да део туриста, који се нису одмах вратили у Србију, наставе путовање на северни део Кипра.

Директор "Јуте" Александар Сеничић је потврдио незваничне информације које су објавили поједини медији да су туристи из Србије који су намеравали да путовање наставе ка турском делу Кипра заустављени јуче у Ларнаки и објаснио да је проблем политичке природе.

Неки путници су се одмах вратили истим авионом са којим су и дошли, а њих 19 без пасоша чека у Ларнаки да настави путовање, рекао је Сеничић додајући да је међу њима било и мајки са малом децом.

"Нажалост, не можемо да утичемо, није до агенције ни било кога другог већ до политичких ставова људи на граници. Сваки цариник на основу своје процене може да вам забрани улазак и да нема ваљан разлог. То је у опису његовог посла. Реч је о гостима две агенције, чији представници нису могли ни да им приђу", рекао је Сеничић.

То су агенције "1АТравел" и "Одеон ворлд травел".

"Ово што се сада десило можемо само да подведемо под политички проблем, сви они који нису имали пасош ЕУ, а то нису само били наши људи већ и Украјиници, Јапанци и други, који су преко Ларнаке хтели да наставе на северни део Кипра, заустављени су и остављени на аеродрому. Немамо одговор зашто је то тако", додао је директор "Јуте".

Сеничић каже да се тамо појавио наш конзул, јер нико други не може ни да приђе том међупростору.

Он је, додаје, покушао да разговара са кипарским властима и тражило се решење или да се ти људи врате данас редовном линијом "Ер Србије" и да се види да ли има довољно места, или да се оставе до среде на аеродрому и да се онда врате наредним авионом, што је мање вероватно да ће се догодити.

Према његовим речима, најновије информације су да дипломатски разговори теку тако да се њима, ипак, омогући да наставе своје путовање.

Сеничић наводи да целог лета људи путују на северни део Кипра и да није било проблема, као и да је отишло тамо више од 1.000 људи. Каже и да би волео да агенције сазнају из ког разлога су тачно заустављени туристи како би избациле ту дестинацију из понуде.

Додао је да су групе туриста ишле од априла и маја ове године за северни Кипар и да је на почетку сезоне било проблема са једним културно-уметничким друштвом.

"Они су ишли на северни Кипар преко Ларнаке, али се то на неки начин разрешило, у смислу да је њима дозвољено после неког времена да наставе свој пут. Целе године агенције то раде, није било проблема у сезони, било је неких индивидуалних проблема, али не из разлога што су ишли на северни Кипар, већ из неких других, на пример, када су враћена два путника", казао је Сеничић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво