На болове у леђима све више се жале и малишани

Почела је школска година и мало је родитеља који се не чуде колико су тешке ђачке торбе. Пре само десетак година, због болова у леђима код лекара су одлазили старији од четрдесет година, а данас није реткост да се на те тегобе жале и малишани. Истраживања показују да свако треће школско дете има неки физички деформитет.

Свако шесто дете у Србији има деформитет стопала, свако осмо проблем с кичмом, а број гојазних расте.

Проф. др Ивана Петронић Марковић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације Дечје клинике у Тиршовој, објаснила је за РТС који су узроци тако лоше статистике.

"Један од узрока је што у фази наглог раста и развоја, а деца су данас много виша него раније, имамо диспропорцију у расту мишића и костију. Тај раст је неадекватан да стабилизује и омогући добру постуру и спречи настанак деформитета", рекла је Петронић Марковићева.

Други разлог су, истиче, лоше животне навике. "Деца више седе, мање се баве физичким активностима, више седе, тешке су торбе", рекла је Ивана Петронић Марковић додајући да је један од разлога лоше статистике и више гојазне деце.

Данас се деца много чешће доводе на прегледе код физијатра него што је раније био случај, тако да и то може да утиче на статистичке податке.

"Данас се више пажње обраћа на деформитете, деца се упућују код физијатра већ када се примети да заузимају неправилан став или имају неправилан ход. Тада се на време започиње са вежбама, на време се дају савети", рекла је Петронић Марковићева.

Код оних који имају тежи степен деформитета прави се план и програм, а код лошег држања се препоручује бављење спортом.

"За кичму су најбољи пливање, гимнастика, атлетика, балет, теквондо, аикидо, карате – оно што јача мускулатуру трупа и коригује став. Бира се према узрасту детета и афинитету јер мора да буде истрајан у томе, како дете тако и родитељи, да би резултати на крају раста били добри", закључила је Петронић Марковићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво