Суша смањила приносе ратарских култура

У јучерашњем невремену нанета је велика штета и у околини Зрењанина. У селима општине Житиште страдали су кровови на кућама, а у селу Хетину је пало девет бандера на електромрежи. У овом крају пало је 10 литара кише по метру квадратном што ће на тренутак зауставити жетву у Средњем Банату.

Штета се сабира, а за 65 минута колико је трајало невреме, повређен је један бициклиста и пало око 10 литара кише по метру квадратном.

Док се сабира штета у току је сетва у Средњем Банату. Велики јесењи радови су у току, а ова киша ће на тренутак зауставити радове.

"У протекла три месеца пало је свега око 60 литара кише што је три пута мање у односу на вишегодишњи просек. Постоје и делови региона у којима је пало знатно мање кише", рекла је Зорица Рајчић из зрењанинске пољопривредне службе.

Недостатак падавина, пре свега током зиме и вегетације, довело је до смањења приноса свих ратарских пролећних усева. Приноси су мањи не само у односу на прошлу годину већ и на вишегодишњи просек, указала је Рајчићева.

Просечан принос сунцокрета биће 2,3 тоне по хектару, док је иначе просек 2,5 до три тоне. Највећи удар претрпела је соја због суше, а принос ће бити од једне до две тоне по хектару.

Приноси шећерне репе биће од 30 до 45 тона, за добром дигестијом, а кукуруз, као најзаступљнија житарица, највише ће и страдати са око 3,5 тона по хектару.

"То је мало јер у 40 година просечан принос износи пет тона по хектару. Тај принос је био од две до девет тона и у корелацији је са количином и распоредом падавина", објаснила је Рајчићева.

Пред ратарима је најважнији посао – сетва пшенице која траба да се обави на 45.000 хектара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара