Велики одзив на бесплатне прегледе, неки пацијенти задржани у болници

У првој акцији бесплатних прегледа, лекари широм Србије примили су 6.195 пацијената. Због тегоба, или превентивно, у 58 болница, у београдским клиничко-болничким центрима, и у клиничким центрима у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, прегледали су се и они грађани који немају здравствене књижице.

Поред оних који су данас редовно били у дежурству, у скоро 60 здравствених установа ова недеља била је радна - ванредно. На послу и лекари и директори и помоћници.

Грађани су задовољни и волели би, кажу, да се оваква акција организује сваког месеца.  

"Да и ми коначно уђемо у неке трендове који постоје у свету а то је превенција, што је јако битно за здравство и за одвајање новца јер ако у старту имате у неком превентивном прегледу сазнање, много је лакше спречити него лечити", објашњава директор КБЦ "Земун" Драгош Стојановић. 

Директорка КБЦ "Бежанијска коса" Марија Здравковић каже да су добро организовани.

"Имамо пет специјалистичких амбуланти, лекаре на специјализацији, координација је добра, а чекања нема", напомиње Здравковићева. 

Директор Опште болнице у Лесковцу Небојша Димитријевић истиче да, уколико лекари открију да неки пацијенти имају дијабетес или неко друго обољење, зову их и заказују додатне прегледе.

Директор Клинике за кардиохирургију КЦ "Крагујевац" Владимир Милорадовић каже да је важно препознати хипертензију. 

"Готово две трећине људи болује од болести крвних судова и срца. Овде је важно препознати хипертензију, пацијенте у првој фази", напомиње Милорадовић. 

Да ли због тога што немају здравствену књижицу, или због тога што се у многим здравственим установама и на ове прегледе чека, тек до 12 часова прегледано је око 4.000 грађана.

"Ми се на овоме не заустављамо, када будемо видели резултате проценићемо шта ће бити следећег месеца тема прегледа", каже министар здравља Златибор Лончар. 

А данашњи прегледи показали су да ће многи морати и на додатне прегледе, нажалост, било је и оних грађана који су одмах задржани у болници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи