“Парада поноса” у Београду одржана без инцидената

Под слоганом "За промену" у Београду је у свечарској атмосфери и без инцидената одржана "Парада поноса". Овогодишњем Прајду присуствовала је и премијерка Србије Ана Брнабић која је поручила да Србија поштује различитости и да ће Влада бити ту за све грађане.

Овогодишњи Прајд завршен је обраћањем амбасадора амстердамског прајда Ханса Ванховена који је рекао да Србија напредује на пољу права припадника ЛГБТ заједнице и посебно похвалио чињеницу да је паради присуствовала премијерка, и да је веома храбро од ње што се одважила на тај корак.

Ванховен је рекао да су промене споре, али да борба за слободу никада не престаје. Затим су се на бину попели организатори који су истакли да је сваке године све више људи и да је све мање полиције која обезбеђује учеснике.

"Парада поноса" почела је око поднева окупљањем на Цветном тргу, а након обраћања "куме" прајда Јелене Карлеуше поворка је кренула Улицом краља Милана до Трга Републике где је уз обраћање организатора и гостију и уз музику и завршена.

Карлеуша је у обраћању окупљенима рекла да је љубав најважнија вредност у животу уз поруку да нико нема право да људе који мирно шетају и машу заставицама и шире поруке љубави у томе спречава.

Поручила је и да своју децу васпитава тако да поштују различитости и да "ако мама пише левом руком то не значи да је треба учити да пише десном већ да је баш због тога посебна", рекла је "кума" Прајда.

На овогодишњој паради није било инцидената, осим када је један мушкарац испред колоне викао и кренуо ка окупљенима. Полиција је одмах реаговала и склонила га и пре него што је успео да дође до учесника Прајда, а Виши суд у Београду одредио му је месец дана притвора.

Премијерка Србије Ана Брнабић је уочи шетње поручила да Србија поштује различитости.

"Србија поштује различитости, моја порука је да је Влада Србије ту за све грађане, добро је да можемо да имамо различите ствари. Данас је председник Републике на сабору у Тршићу, део Владе је тамо, а део овде – све је то Србија", истакла је Брнабићева.

Истакла је да је различитост оно што доприноси јачању друштва, као и да Влада неће толерисати говор и злочин из мржње и доследно ће их санкционисати.

"Вечерас идем на утакмицу да подржим наше кошаркаше, живот се наставља нормално и људи имају право да шетају и ми смо им то право, као влада, обезбедили и обезбеђивали од 2014. године", рекла је премијерка.

Истакла је да су данас присутни и министри Бранко Ружић и Зоран Ђорђевић и посебно захвалила градоначелнику Београда Синиши Малом који већ четири године долази на Прајд, наводећи да је то прави начин на који треба да се понаша према суграђанима.

Брнабићева је навела да је посебно радује што је присутан много мањи број полицајаца него претходних година, као и чињеница да се људи који не желе да учествују у шетњи нормално баве својим пословима, што показује да Београд и Србија могу да буду отворена и толерантна средина.

Упитана да ли ћемо икада доћи до нивоа када ће Парада поноса бити одржана без полиције и блокаде града, Брнабићева је рекла да су свуда у свету током одржавања Прајда улице затворене, а да је само питање да ли је то због великог броја људи, или због безбедности.

"Све је боље сваке године у Србији, немамо тензија као ранијих година у недељама пре Прајда и нећемо их имати у недељама после. Сви радимо свој посао", рекла је опремијерка.

Упитана колико је Србија близу легализације истополних бракова, она је рекла да све иде "корак по корак", да је влада од 2014. дала јасан сигнал да ће поштовати људска права.

"Борба за људска права ће изгледати као и борба за права привредника - дијалогом", истакла је Ана Брнабић.

Градоначелник Синиша Мали је рекао да је ове године на Прајду четврти пут и додао да очекује да ће све проћи добро, као и да ће Београд показати да сви имају иста права и да више није вест ако је неко другачији од других.

Члан организационог одбора Параде поноса Горан Милетић је рекао да су све улице проходне, да ништа није блокирано и да полиција надзире скуп.

Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права, каже да ове године није било неизвесности да ли ће бити Параде поноса и да је то велики напредак.

"Што се тиче положаја ЛГБТ особа, он је напредовао, али то није довољно, они су и даље најдискриминисанија група у нашем друштву", рекао је Омеровић.

Градски менаџер Горан Весић изјавио је да је ова година била историјска, јер је први пут отворен Прајд инфо центар који већ 20 дана функционише без проблема, као и да је ове године ту највећи број представника владе и, по проценама, највећи број учесника.

Истовремено са Прајдом испред Цркве Светог Марка окупила се група противника одржавања Параде поноса. Они су носили иконе и транспаренте против Прајда.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво