Још без решења за смештај одраслих особа са аутизмом

Највећа брига родитеља особа с аутизмом јесте - шта ће бити с њиховом децом када њих не буде. Услуга подршке нема довољно, тренутно је могућ смештај у некој установи социјалне заштите за особе са сметњама у развоју или психијатријској установи. Има, међутим, светлих примера попут Куле, где су родитељи и Удружење "Плава птица", уз финансијску подршку локалне власти, развили услуге које деци и одраслима с инвалидитетом омогућавају достојанствен живот. Међутим, надлежни у Граду Београду, који нема смештај за одрасле с аутизмом, тврде да то питање није у њиховој надлежности. Oд пројекта Денкова башта се, кажу, одустало.

Овај простор деле особе с различитим развојним проблемима, уз подршку стручњака. Они који су самосталнији и одговорнији воде рачуна о осталима, и помажу им.

"Мој Милутин јесте терет, он је мени и велико задовољство у животу и нема дана да ме не насмеје, али он је велики терет који ја не желим да оставим својој ћерки, тако да ја њега гледам у овако некој установи", наводи Нада Баровић Бјелан, мајка једанаестогодишњег дечака с аутизмом.

У току је лиценцирање још једне - предах услуге - где деца, за сада, могу да бораве од понедељка до петка када родитељи завршавају неке обавезе, или им је потребан одмор. Све би, кажу, било много теже да у малој и не тако богатој Кули, локална власт није имала разумевање за њихове проблеме.

"Финансирамо се уз помоћ јавних набавки. Општина Кула нам обезбеђује капацитете за услуге становања уз подршку, предах и дневни боравак. Родитељи плаћају партиципацију до 30 одсто те цене, а Општина Кула нам у много чему помаже тако што нам пружа 11 милиона динара за те услуге", објашњава Јована Кривокућа, координатор у Дневном боравку.

Родитељи одраслих особа с аутизмом у Београду, међутим, годинама чекају на такве услуге.

"Нажалост, одраслим особама с аутизмом у Београду осим услуге Дневног боравка, којих има у свим општинама, нама више ништа није доступно. Услугу предаха дуго смо тражили. Објекат смо добили, услугу не. Денкова башта је на чекању, до када, зашто, када, како, не знамо, чак немамо ни одговоре", наводи Мира Тадић из Удружења особа с аутизмом, Београд.

О пројекту Денкова башта, који је замишљен као зграда са шест станова, у којима би, уз интензивну подршку, становало 36 одраслих особа с аутизмом, после смрти родитеља, у Граду више ни не размишљају.

"То је рађено пре пар година, четири или пет година, али опет га је радио Град Београд, без да има надлежност да се бави тиме и онда када је дошло да треба да саградимо тај објекат, схватили смо да ми из буџета та средства не можемо да издвојимо за то, јер немамо надлежност, односно то би било кривично дело. Мислим да ту није решење направити један објекат, јер не вреди направити један објекат па да из целог града долазе и да се возе. Треба направити више објеката, па да изађемо у сусрет свима али то морамо да урадимо заједно са Републиком. У овом тренутку такав објекат и таква услуга није у надлежности локалне самоуправе", објашњава Синиша Мали, градоначелник Београда.

За сада, из Града најављују да ће у првој половини 2018. бити отворен објекат у Шекспировој улици, намењен за Предах услугу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво