Инспекторе муче стари проблеми, добра вест повећање плата

Двогодишњом применом обједињеног инспекцијског надзора задовољни су и инспектори и њихови надлежни. Резултати су бољи, али су проблеми стари – мањак инспектора и опреме. За 6.500 инспектора у Србији добра вест је да ће им плате бити повећане – тако предвиђа Нацрт закона о јавним службама који ће се, заједно са платним разредима, примењивати од јануара.

Разлике у плати нема, а рад у канцеларији и на терену не може да се пореди, кажу инспектори. Свако од њих доживео је бар неку непријатност, до тога да их закључају у локалу који контролишу, пусте псе на њих, прете, спрече улаз у фирму.

"После тога се чак десило да је газда локала са свим тим жестоким момцима сео у кола и мене и колегиницу у службеним аутомобилом пратио, не би ли нас на тај начин вероватно застрашио", наводи Петар Мариновић, комунални инспектор из Чачка.

Због тога је Мрежа инспектора тражила да им се врати инспекторски додатак који су због специфичног рада имали до пре пет година.

"Мислим да је статус инспекцијских служби и инспектора генерално на незадовољавајућем нивоу из тог разлога лично сам обавио разговор у погледу омогућавања тог корективног коефицијента, који би отворио могућност да се у таквим случајевима омогући да се повећа плата до 20 процената. Не ради се дакле о фиксних 20 процената, него до 20 процената", истиче Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

Инспекторска плата у просеку је око 50.000 динара. За њу је, осим у грађевинској инспекцији, неопходна и факултетска диплома. Од када се примењује обједињени надзор, посао је захтевнији.

"Циљ и сврха инспекцијске контроле није више да се по сваку цену пронађе нека грешка и да се надзирани субјекат казни, управо је супротно, инспекција је пре свега ту да превентивним активностима и саветодавним посетама помогне привредним субјектима и да их упути у безбедно и законито пословање", каже Драгоман Пауновић из Мреже инспектора Србије.

Са једним инспектором на 1.200 становника Србија је за трећину испод европског просека. Претходне рационализације знатно су смањиле њихов број, у санитарној инспекцији за 40 одсто.

"Не бих никоме давао ексклузивитет у погледу тога где су инспектори најпотребнији. Потребни су у свим сферама и због мањка основних средстава за рад не могу да постигну онај ниво активности који је потребан како би све поре друштва обухватили", наглашава Ружић.

Очекује се да ће значајнија попуна места у 40 инспекција почети идуће године. Ситуацију додатно отежава податак да је просечна старост инспектора 54 године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи