Стефановић: Безбедност деце први приоритет полиције

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио да је безбедност деце први приоритет у раду полиције. Главни циљ је да свако дете буде безбрижно на улици, у школи, на путу до ње, да има нормално, здраво детињство и да родитељи не страхују за сигурност своје деце, рекао је Стефановић.

"Право на заштиту од свих облика насиља је основно право сваког детета, сваког човека, међутим, полиција није и не може да буде једина институција у Србији која се брине за безбедност и васпитање наше деце. Полиција треба да буде штит, државни орган кога се криминалци плаше и у кога деца и родитељи имају поверење, али за то нам је потребна подршка родитеља и читавог друштва", рекао је Стефановић.

Обраћајући се на отварању конференције "Безбедност и одговорност 2017", коју је организовала Фондација "Тијана Јурић", министар полиције навео је да је у претходних седам година и осам месеци МУП ухапсио 155 особа у акцији "Армагедон", усмереној на откривање кривичних дела везаних за сексуалну злоупотребу малолетних лица на интернету у порнографске сврхе.

Када је реч о кривичном делу обљубе са дететом, Стефановић каже да је полиција током осам месеци ове године поднела кривичне пријаве против 24 мушкарца, те да је регистровала три оштећене малолетне особе у трговини људима, од којих су, наводи, две биле приморане на удају, а једна сексуално експлоатисана.

Такође, министар каже да су, у првих осам месеци ове године, у оквиру вршњачког насиља, регистрована 503 кривична дела, а указао је и на податак да је у првих седам месеци ове године пријављен нестанак 674 малолетника, од којих је полиција пронашла 640, док се за 34 још трага.

Према његовим речима, представљени подаци говоре да опасност постоји, да је стална и да може да се смањи само заједничким посвећеним радом и улагањем свакодневних напора државних органа, цивилног друштва и родитеља.

"Полиција ће свакако учинити све што може да би заштитила децу у свакодневном животу, који подразумева њихов боравак у школи, на улици, али и у виртуелном свету као једној новој димензији опасности која прети сваком детету. Међутим, само репресивне мере нису довољне. Превентивни рад је окосница у спречавању оваквих појава", рекао је Стефановић. 

Подсетио је да је полиција спровела низ превентивних и едукативних програма и кампања, међу којима је издвојио "Школски полицајац", "Безбедно детињство", "Школа без насиља, школа без дроге" и "Дрога је нула живот је један".

"Више од 60 одсто безбедносно интресантних догађаја у школама откривено је радом школских полицајаца", указао је Стефановић и додао да је у свим полицијским управама и станицама више од 2.000 обучених полицајаца доступно 24 сата дневно за поступање према малолетницима.

Нагласио је да од ове школске године за децу четвртих и шестих разреда почиње нови предмет кроз који ће ђаци учити о безбедности у саобраћају, насиљу, борби против дроге, заштити од пожара и техничко-технолошких опасности као и о заштити од трговине људима.

Јурић: Петиција за доживотну казну од 23. октобра

Фондација "Тијана Јурић" покренуће 23. октобра петицију за увођење казне доживотног затвора за оне који убију дете, најавио је оснивач те фондације Игор Јурић.

Говорећи на конференцији "Безбедност и одговорност 2017", Јурић је рекао да ће се потписивање петиције организовати у 30 градова широм Србије, а да је планирано да се прикупи 500.000 потписа грађана.

Навео је да је у мају предао предлог измене закона председници Народне скупштине Маји Гојковић, али да држава још увек није реаговала.

Фондација је, подсећа Јурић, већ успела да иницира једну промену закона, те да такозвани "Тијанин закон" није остао мртво слово на папиру, већ полиција сада реагује чим добије дојаву да је неко дете нестало.

"Више нико не размишља да ли је то хир детета, несташлук, већ се аутоматски креће у потрагу", поручио је Јурић.

На конференцији се обратила и државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић која се осврнула на резултате који су до сада постигнути на пољу безбедности деце на интернету.

Ресорно министарство се, према њеним речима, активно бави питањем безбедности и заштите деце на интернету, а Влада је прошле године донела Уредбу о заштити и безбедности деце на интернету на основу које је 27. фебруара почео да ради Национални контакт центар за безбедност деце на интернету.

Према њеним речима, тај центар је за пола године рада имао око 3.000 позива.

На конференцији је било говора о три теме – брзом алармирању јавности када нестане дете, о проблему безбедности на интернету и дигиталном насиљу и о иницијативи везаној за доживотну казну.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво