ЕУ за заштиту културне баштине на КиМ издваја два милиона евра

Европска унија усвојила је програм вредан два милиона евра за заштиту културног налеђа на Косову, а Европска комисија наводи да овим приграмом жели да подржи изградњу поверења између етничких заједница на Косову.

Европска комсија је усвојила ове недеље програм, у оквиру Инструмента за допринос стабилности и миру, вредан два милона евра како би се подржала заштита културног наслеђа на Косову. 

"Програм је намењен наставку рехабилитације важних културних и религијских локација, развоју културе и сеоског туризма, као и ангажовању заједница на раду на заштити културног наслеђа. Очекује се да овај програм допринесе већем разумевању и помирењу међу различитим етничким заједницама", наводи се у саопштењу Европске комисије.

У Европској комисији кажу да је да је програм наставак рада на ранијим пројектима које је ЕУ финансирала, а који су за фокус имали реновирање и рехабилитацију локалитета са културним наслеђем. 

Нови програм би требало да прошири досадашње активности као и географске локације, али и појача залагање локалног цивилног друштва. 

У саопштењу се додаје и да је предвиђен развој сеоског туризма и туризма у области културе.

У том циљу предвиђено је и успостављање локалних радионица које ће окупити уметнике и експерте у области рестаурације културног налеђа како би поделили и пренели своја искуства и умеће на млађе генерације.

"Овај програм неће бити фокусиран само на локалитете са материјалним културним наслеђем већ ће допринети заједничком раду етничких група на нематеријалном наслеђу као што су традиција, обичаји, кулинарство, занати. Посебна пажња биће усмерена на ангажман младих и жена", најавили су у седишту Европске комисије у Бриселу. 

У саопштењу се додаје да је ЕУ имала водећу улогу у међународним напорима да се изгради нова будућност за Косово после 1999. године. 

Понавља се да Косово има "јасну европску перспективу као део ширег региона Западног Балкана", а да ЕУ има истакнуту улогу у реконструкцији и развоју Косова.

Истовремено, ЕУ је означена као највећи донатор помоћи како за Косово тако и за цео регион Западног Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво