Дигитални номади – рад од куће, из парка, са плаже

Развој дигиталне технологије смањио је потребу за радом у канцеларијама и омогућио да се посао обавља из било којег места на планети. Овај вид пословања, сматрају стручњаци, повећава продуктивност и олакшава проналазак талената широм света. За милионе младих рад у затвореним просторима и са радним временом више није прихватљив. Дигитални номади сами креирају своје време и бирају за кога и где раде. Овакав концепт заживео је и у Србији.

Програмер Драган Ценић је радио у компанији која му је омогућавала стално усавршавање и напредовање. У једном тренутку ипак је напустио добро плаћен посао. За себе каже: "Ја сам дигитални номад".

Као независтан стручњак, Драган зарађује од куће, из парка, са плаже или планине. Једини услов при избору места за рад јесте квалитетна интернет веза.

"За разлику од ранијег посла на овај начин функционишем, бар ја лично, лакше јер постоји слобода да ли ћете радити пре подне, или после подне, или ноћу – потпуно је ваша ствар", каже Ценић.

У ситуацији када је сваки посао добродошао, привилегија је да радите оно што волите. Слобода "дигиталних номада" је управо то – радите одакле желите, оно што волите.

"Баш зато што им прија, они ће за три сата дневно произвести више него да раде у неком боксу у фирми клијенту", рекао је Борис Триван са Института за дигиталне комуникације.

Драган Ценић указује на ризичну страну оваквог рада.

"Имате прави ризик где неко може сутра да вам каже да му више нисте потребни, а опет са друге стране нисте завезани и можете лакше да прелазите одређене препреке и да се усавршавате", каже овај програмер.

Сан многих је да канцеларију замене простором по свом избору. За резултате, међутим нису довољни компјутер, добра воља и пријатан амбијент, тврде они који су успели. Упозоравају да пре него што кажете довиђења фирми у којој радите, најпре истражите колико ваше знање вреди на тржишту.

Где је Србија, када је у питању овакво пословање?

"Дигитална револуција је нешто што не можете зауставити. Ми смо ту негде одмах иза и ми нисмо у прилици да каскамо... Оно где каскамо јесте правна регулатива, и недостатак стратегије", наводи Триван.

"Влада Србије учиниће неопходне кораке како би помогла рад ИТ номада, како би створила законску регулативу и инфраструктуру да њихово пословање буде лакше, да оснују своје фирме преко интернета", рекао је Михајло Јовановић из Канцеларије за ИТ и електронску управу.

Трошкови ангажовања спољних сарадника нижи су од сталног запошљавања радника, а захваљујући технологијама могуће је доћи до људи из читавог света који поседују изузетна знања и вештине. Како се код нас гледа на дигиталне номаде?

"Углавном као на неозбиљне људе који неће да се доведу у ред и воде рачуна о животу", каже Триван.

Драган се не каје и не намерава да мења свој нови начин рада. Каже да је неизвесност коју доноси слобода за њега подстицајна и поручује: Само упорност доноси резултате.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво