Позив ЛГБТ особама да пријаве полицији дискриминацију и насиље

Државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић позвала је припаднике ЛГБТ популације да полицији пријаве свако угрожавање њихове сигурности и безбедности.

"То је јако важно. Не смеју да ћуте, морају да превазиђу страхове које имају јер само тако полиција у сарадњи са тужилаштвом може да их заштити, а починиоце санкционише", рекла је Поповић Ивковић у Народној скупштини на представљњу извештаја УНДП у Србији "Бити ЛГБТ особа у Србији".

Указала је да МУП дужи низ година предузима активности на унапређењу комуникације и сарадње полиције с мањинским групама, без обзира на било који вид различитости, саопштио је МУП.

Поповић Ивковић је навела да је полиција развила механизме одговорности за евентуално непрофесионално поступање полицијских службеника и дескриминацију по било ком основу.

"Ти механизми развијени су кроз Сектор унутрашње контроле, непосредну контролу рада од стране руководиоца и линијских служби и кроз притужбени поступак", рекла је Поповић Ивковићева.

Додала је да о унапређењу права на слободно окупљање припадника ЛГБТ заједнице говори податак о одржавању Параде поноса сваке године од 2014.

Додала је да је комуникација и сарадња са ЛГБТ организацијама и заједницом унапредјена јер је одржано више обука за полицијске службенике, измењен Закон о јавном окупљању градјана и објављен Приручник о раду полиције са ЛГБТ популацијом.

Полемика о правима ЛГБТ особа

У дебати у Дому Народне скупштине на заједничкој седници Одбора за људска и мањинска права и Одбора за европске интеграције коментарисан је извештај УНДП о положају ЛГБТ особа који је показао да постоје озбиљни помаци и напори државе да се он побољша, али и да су припадници те заједнице и даље најугроженија група у друштву.

Горан Милетић, директор Civil Rights Defenders, је изнео податак да је скоро 26 одсто грађана који припадају ЛГБТ групи рекло да су били жртве насиља у Србији, а скоро три четвртине њих је било изложено вербалном насиљу.

"То су запањујући подаци. Постоје две групе које врше то насиље - непознати починиоци који добацују на улици, а затим њихови школски другови", рекао је Милетић.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић приметила је да се данас више не говори о томе да ли постоје услови за одржавање Параде поноса, те да се држава данас бави питањем унапређења положаја ЛГБТ заједнице.

"Не сећам се да је овај Дом Народне скупштине примио 100.000 оних којима се не исплаћују плате, задужене у швајцарским францима. Ово је наметнута тема, а има важнијих које нису дошле на дневни ред. Где су традиционалне вредности, право већине да васпитава децу у складу са традицијом. Где су наша већинска права", питао је лидер Двери Обрадовић.

Рекао је да му смета да се деци намеће што што "није нормално" и у складу са вером и традицијом.

"Немојте нам наметати вашу идеологију као нешто природно и нормално. Нико не улази у вашу приватност. Чиме се ви поносите, ово није недеља поноса него провоцирање и наметања хомосексуализма. Мислимо да геј параду треба забранити. Што не изађете на референдум? Ако је већина против, не можете да је одржите", рекао је Обрадовић обраћајући се припадницима ЛГБТ популације који су били у сали.

Поручио им је "да не могу писати уџбенике у којима се промовише хомосексуалност" и да "Бог није зато замислио свет - да деца имају две маме или двојицу тате".

Одговорио му је председник скупштинског Одбора за европске интеграције Ненад Чанак рекавши да је Светска психијатријска заједница констатовала да хомосекусалност није присхијатријско обољење, те да то значи да је нормално понашање.

"Држава не може наредити и то није њен посао да неко неког воли, али држава мора да обезбеди да сваки грађанин има право које је стекао лојалношћу овој држави и плаћањем пореза, на мир сигурност и заштиту људских права", рекао је Чанак.

Везивати тему проблема ЛГБТ особа са наталитетом је политичка манипулација на коју нећу да пристанем, додао је Чанак.

"Чиме се ко поноси или не, то је вербална зачкољица. Свако ко мисли да треба да скрене пажњу протестом на неку тему има право да то учини Насиље је било недопустиво. Хомосексуализам није идеологија, али хомофобија може бити јер служи да би се замениле тезе", рекао је Чанак.

Председник одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић подсетио је да је обавеза већине у друштву да штити мањину, додајући да су представници ЛГБТ и даље најугроженији.

Обрадовић је реплицирао упитавши где пише да је сексуална орјентација људско право, додајући да је реч о праву на приватност.

"Мора да буде постављено референдумско питање. Шта је следеће? Педофили, некрофили, па да кажемо да су и то мањинска права? То је болест? Па и хомосекуалност је пре двадесет година била болест док нису прегласали", наставио је Обрадовић.

"Има једна фраза. Ако вам се не свиђају геј бракови, не користите их", рекао је Горан Милетић, директор за Европу Civil Rights Defendersa.

Додао је да сексуална орјентација јесте право на приватност, али је истовремено рекао да они који одлуче да је испоље не треба због тога да трпе насиље.

Одговарајући на Обрадовићеве тезе да у парламенту нису били они којима се дугују зараде, а јесу представници ЛГБТ, он је упитао откуд зна да међу њима нема припадника те заједнице, указујући да и они имају исте проблеме као и сви други грађани.

Милетић је истакао да је њихова идеологија - идеологија једнакости.

Закључујући седницу одбора, Мехо Омеровић је истакао да слобода окупљања не зависи од мишљења већине и изразио уверење да ће на овогодишњој Паради бити више учесника него полицајаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара