Вулин: Грађани Србије безбедни

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је у Горњем Милановцу извођењу командно-штабне вежбе "Сајбер Тесла 2017" и том приликом поручио да је Србија мирна и стабилна а сваки њен грађанин сигуран и заштићен.

"Сајбер Тесла 2017" је вишедновна мултинационална вежба Војске Србије и Националне гарде Охаја која се одржава у касарни "Војвода Радомир Путник".

Вулин је, одговарајући на питање новинара о ситуацији на југу Србије и Копненој зони безбедности, а имајући у виду улазак Српске листе у привремене институције Косова и Метохије, истакао да је Војска Србије, како у КЗБ и на југу Србије, тако и у целој држави увек спремна да сачува национални простор и начин живота.

"Ми никада не дозвољавамо да се политичке неприлике или нестабилност пренесу на нашу територију, без обзира да ли говоримо о граници или административној линији", поручио је Вулин.

Истовремено је критиковао привођење припадника Црвеној крста Србије на Косову и Метохији оценивши да се ради о необјашњивом нападу на једну хуманитарну организацију.

"Црвени крст је симбол доброте, мира и помоћи свакоме. На Косову и Метохији Црвени крст Србије помаже свакоме - и Албанцима и Србима, и Горанцима и Бошњацима, свакоме коме је помоћ потребна, а они се према њој понашају као да је то терористичка организација", рекао је Вулин.

Истиче да је недопустиво и незапамћено да се тако нешто дешава у зони где нема рата, сукоба.

"Док се не конституише нова влада на КиМ и док Српска листа не преузме свој део овлашћења, снаге и утицаја, такве ствари ће се дешавати. И још више би се дешавале да нема представника Српске", уверен је Вулин.

Додаје да је то напад на Србе и још више на Црвени крст јер не признаје Косово и Метохију као суверену земљу.

Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић са сарадницима, као и председница Одбора за одбрану и безбедност Скупштине Србије Марија Обрадовић присуствовали су извођењу командно-штабне вежбе у којој учествују припадници МО, ВС и Националне гарде Охаја и представници државних органа Рерпублике Србије који имају надлежности у области информационе безбедности.

Вулин је рекао да свет постаје све опасније место што је видљиво и у свакодневном животу.

"Све више се суочавамо са опасностима о којима до јуче нисмо знали готово ништа. Сајбер безбедност код нас је тема која није довољно развијена, није довољно заступљена, а за њу сви имамо одговорност. То је за нас потпуно нови изазов", констатовао је Вулин.

Рекао је да земља која није у стању да контролише свој информатички простор није суверена, није слободна, те да Србија мора таква и да остане.

Истичући да није први пут да народни посланици присуствују вежбама Војске Србије, Обрадовићева је рекла је да се и овом приликом уверила да Министарство одбране и Војска Србије посебну пажњу поклањају сајбер безбедности.

"Кад је реч о законској регулативи није било довољно слуха и пажње за то у ранијем периоду. То јесте најважнија порука коју ћу понети са ове вежбе. Неопходно је да Народна скупштина све интензивније ради на усвајању новог законског оквира и на ревидирању већ постојећег“", подвукла је она.

Вежбу је пратила и државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво