"Полицији верује 56 одсто грађана Србије"

Резултати истраживања јавног мњења "Ставови грађана о полицији" које је у Србији спровео Београдски центар за безбедносну политику, показују да грађани Србије највише верују образовним институцијама, полицији и систему здравствене заштите. Ове године је 56 одсто грађана изразило поверење у полицију што је до сада највиши исказани степен поверења, наводи се у резултатима истраживања.

Истраживање које је извршено на узорку од 1.000 пунолетних грађана Србије, показало је да се степен поверења у полицију повећава, али да је и даље испод светског просека који износи од 60 до 90 одсто.

Када је реч о корумпираности, полиција се налази на четвртом месту институција које грађани сматрају најкорумпиранијим, пре ње се налазе систем здраствене заштите, тржишна инспекција и царина.

У Србији 66 одсто грађана сматра да је полиција корумпирана, а најкорумпиранијим делом полиције оцењује се саобраћајна полиција што је резултат који се понавља из године у годину.

На питање која институција би требало да води борбу против корупције у полицији, 20 одсто грађана сматра да је то унутрашња контрола у полицији, њих 18 одсто сматра да је то Влада, а исто толико њих мисли да је то министар унутрашњих послова. 

Само шест одсто испитаника сматра да је директор полиције битан за решавање проблема корупције.

Истраживање је показало да 42 одсто најмлађег дела становништва (од 18 до 29 година) има најмање поверења, док 76 одсто старијих грађана (65+) имају највише поверења у полицију.

Када је реч о институцијама којима грађани најмање верују то су већ традиционално тржишна инспекција, правосуђе и медији. 

Ово истраживање обављено је поред Србије и у Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Косову и Македонији, такође на 1.000 пунолетних испитаника.

Резултати показују да грађани Западног Балкана имају висок степен поверења у образовање и здравство, док у полицију верује 59 одсто грађана.

Највише поверења у полицију имају грађани Косова, 69 одсто, грађани Црне Горе 65 одсто, док најмање поверења имају грађани Македоније, 54 одсто и БиХ, 47 одсто.

Најкорумпиранијим институцијама грађани Западног Балкана сматрају судство, здравство, царину и тужилаштво.

Када је у питању пријављивање корупције, највише грађана Македоније је спремно да пријави корупцију, њих 70 одсто, док су на пријаву корупције најмање спремни грађани Србије, њих 26 одсто би се одлучило на тај корак.

Грађани Западног Балкана сматрају да би корупцију најбоље спречило строже кажњавање учинилаца, кажњавање корумпираних руководилаца и мотивисање грађана да пријављују корупцију.

Извештај са резултатима истраживања објављен је у оквиру пројекта "Пулс интегритета и поверења у полицију на Западном Балкану" који подржава Европска унија програмом "Подстицање цивилног друштва".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи