"Полицији верује 56 одсто грађана Србије"

Резултати истраживања јавног мњења "Ставови грађана о полицији" које је у Србији спровео Београдски центар за безбедносну политику, показују да грађани Србије највише верују образовним институцијама, полицији и систему здравствене заштите. Ове године је 56 одсто грађана изразило поверење у полицију што је до сада највиши исказани степен поверења, наводи се у резултатима истраживања.

Истраживање које је извршено на узорку од 1.000 пунолетних грађана Србије, показало је да се степен поверења у полицију повећава, али да је и даље испод светског просека који износи од 60 до 90 одсто.

Када је реч о корумпираности, полиција се налази на четвртом месту институција које грађани сматрају најкорумпиранијим, пре ње се налазе систем здраствене заштите, тржишна инспекција и царина.

У Србији 66 одсто грађана сматра да је полиција корумпирана, а најкорумпиранијим делом полиције оцењује се саобраћајна полиција што је резултат који се понавља из године у годину.

На питање која институција би требало да води борбу против корупције у полицији, 20 одсто грађана сматра да је то унутрашња контрола у полицији, њих 18 одсто сматра да је то Влада, а исто толико њих мисли да је то министар унутрашњих послова. 

Само шест одсто испитаника сматра да је директор полиције битан за решавање проблема корупције.

Истраживање је показало да 42 одсто најмлађег дела становништва (од 18 до 29 година) има најмање поверења, док 76 одсто старијих грађана (65+) имају највише поверења у полицију.

Када је реч о институцијама којима грађани најмање верују то су већ традиционално тржишна инспекција, правосуђе и медији. 

Ово истраживање обављено је поред Србије и у Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Косову и Македонији, такође на 1.000 пунолетних испитаника.

Резултати показују да грађани Западног Балкана имају висок степен поверења у образовање и здравство, док у полицију верује 59 одсто грађана.

Највише поверења у полицију имају грађани Косова, 69 одсто, грађани Црне Горе 65 одсто, док најмање поверења имају грађани Македоније, 54 одсто и БиХ, 47 одсто.

Најкорумпиранијим институцијама грађани Западног Балкана сматрају судство, здравство, царину и тужилаштво.

Када је у питању пријављивање корупције, највише грађана Македоније је спремно да пријави корупцију, њих 70 одсто, док су на пријаву корупције најмање спремни грађани Србије, њих 26 одсто би се одлучило на тај корак.

Грађани Западног Балкана сматрају да би корупцију најбоље спречило строже кажњавање учинилаца, кажњавање корумпираних руководилаца и мотивисање грађана да пријављују корупцију.

Извештај са резултатима истраживања објављен је у оквиру пројекта "Пулс интегритета и поверења у полицију на Западном Балкану" који подржава Европска унија програмом "Подстицање цивилног друштва".

број коментара 0 пошаљи коментар