Опроштај од Љубише Самарџића

Неколико стотина људи дошло је да се опрости од великана југословенског глумишта Љубише Самарџића на Новом гробљу у Београду, где је одржана кремација. У Југословенској кинотеци је одржана комеморација, са које је поручено да је отишао бард глумишта, велики шмекер, добар пријатељ, одан родитељ...

Љубиша Самарџић је кремиран данас у 13 сати на Новом гробљу.

За улазак у капелу формиран је дугачак ред пријатеља и поштовалаца легендарног глумца, који су саучешће изјављивали његовој супрузи Мирјани, ћерки Јовани, унучади, брату...

Председник Србије Александар Вучић такође се данас опростио од једног од најпознатијих српских и југословенских глумаца Љубише Самарџића.

Великану српског глумишта – исписано је на венцу, уз српску тробојку, који је послао председник Србије.

Опело у капели на Новом гробљу служио је старешина Саборне цркве Петар Лукић.

После опела присутнима се обратила ћерка Јована, а од Самарџића су се опростили Божидар Бота Николић, Пуриша Ђорђевић, Љиљана Благојевић, Југослав Пантелић, Сандра Перовић, Зоран Живковић, Андреја Младеновић, Небојша Брадић, Звездан Терзић...

Данас је и у Југословенској кинотеци одржана комеморација, са које је поручено да је отишао бард глумишта, велики шмекер, добар пријатељ, одан родитељ, посвећен педагог.

Комеморацији су, осим породице, присуствовали бројни поштоваоци и пријатељи популарног "Смокија", чији је уметнички опус обележио југословенску кинематографију.

Никола Ђуричко, Мима Караџић, Радослав Зеленовић, Аница Добра, Воја Брајовић, министар културе Владан Вукосављевић, шеф дипломатије Ивица Дачић седели су сали Југословенскe кинотеке.

О својим сусретима и познанству са Љубишом Самарџићем прво је говорио Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

"Љубиша Самарџић ме је звао Југице, срећо, Мићко, Мишо и стално сам га молио да то не чини, али он није одустајао. Југословенска кинотека је други дом нашег великог глумца и кроз наш архив, и кроз његов легат који нам је даровао и кроз наша сећања на браворузне улоге које је остварио. Увек је успевао да пронађе праву реч са осмехом на лицу и да реши проблем на најрегуларнији и једини прави начин", навео је Пантелић.

Глумац и продуцент Радош Бајић сећао се најзначајније партије покера коју је одиграо са бардовима нашег глумишта.

"У паузи снимања филма 'Партизанска ескадрила' одиграо сам партију покера са Љубишом Самарџићем, Бекимом Фехмиуом и Батом Живојиновићем. Била је то моја школа живота и у тој партији сам ја свакако победио јер сам се дружио са таквим величинама", рекао је Бајић.

Напоменуо је да је Смоки био велики шармер, врхунски уметник и сјајан колега.

"Као младог глумца, мене је Смоки учио да пуцам са шмајсером и пушкомитраљезом, са ћорцима. Учио ме је још много чему. Сећам се и других заједничких снимања али ми се чини да памтим сваки дан проведен са Смокијем у 'Партизанској ескадрили', југословенског Џон Форда Хајрудина Шибе Крвавца", нагласио је Бајић. 

"У нешто више од годину дана, иза оног брда одакле се нико никад није вратио отишли су великани филмске уметности и глумци које смо највише волели: Гага, млади Маџгаљ, Бата, Манда...", рекао је Бајић.

Човек за дивљење и сећање

Глумица Љиљана Благојевић нагласила је да је свима много тешко данас јер губимо мужа на којем је завидела лепша половина оне велике, лепе земље, губимо оца за пример, деду за обожавање, колегу за опонашање, пријатеља за поштовање и човека за дивљење и сећање.

"У сећању треба тражити утеху јер баш у том простору мора бити места за нашег нежног дугајлију, префињеног и елегантног, са осмехом који је заразан и који лечи. Година пријатељства са Љубишом је као три са најбољима, а глума као најбоља терапија. Самарџић сада иде у небески биоскоп, у којем чекају бољи филмови него овде", рекла је Благојевићева.

Сценариста и драматург Ђорђе Милосављевић напоменуо је да је Самарџић био очинска фигура која је бдела над генерацијама филмских радника.

Дубравка Лакић, новинарка Политике, рекла је да је Љубиша волео људе. Глумац Драган Петровић Пеле истакао је да је Самарџић био збирно место свих сценских знакова.

"Био је супруг, отац, деда, сценариста, редитељ, глумац... Постоје људи који не могу да умру и више волим да кажем да Љубиша тренутно није доступан. Постоји његов легат у Кинотеци и погледајте ту каква је каријера остала иза Љубише Самарџића", казао је Петровић.

Глумац Милан Васић се присећао да је као дечко из далеке Косовске Каменице имао жељу да упозна Љубишу Самарџића.

"Љубиша ми је отворио филмска врата, што је за сваког младог глумца најтеже. Бићу му захвалан до краја живота на томе", казао је Васић.

Од Љубише се опростио и редитељ Марко Новаковић, који је набројао имена већине ликова које је Самарџић тумачио.

Блистав глумац који је на почетку каријере успео да уђе у срца генерација гледалаца и да ту, до краја остане. Омиљени Шурда, Микајло, Синиша, Бошко, Црни Роко, Николетина Бурсаћ. Посвећен филму и публици, младим колегма и, надасве, породици.

"Ниси био човек од реда и по шаблону. Имао си свој властити пут и ред. Био си другачији и увек свој. Неуморан у потрази за оним лепим у животу, иако су ти се дешавале многе болне ствари. Бол си превазилазио радом и уметношћу, претварајући у љубав и сећање. Тако ћемо и ми сада, тата", ркела је Самарџићева ћерка, Јована Узeлац.

На крају, стихови Радјарда Киплинга од унуке Марте. "Ако умеш да испуниш сваку секунду свог живота са шездесет скупоцених секунди, тада је цео свет твој и све што је у њему и што је много више, бићеш човек, сине мој. Ово је за тебе деда".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво