"Квалитет наставе неће опасти у школама где су деца мигранти"

Од 1. септембра у школским клупама широм Србије су и деца мигранти. Не и у Шиду. Уместо часова почео је протест родитеља. Са њима, али и са запосленима у тој локалној самоуправи разговарали су представници ресорног министарства. Очекују да се да проблем буде уклоњен након родитељског састанка.

Помоћница министра просвете за основно образовање Весна Недељковић за РТС каже да је осећање које је понела са разговора са родитељима у Шиду било охрабрујуће.

"Заправо, изнашли смо и решили смо све недоумице које су постојале и добили смо чврсто обећање колега да ће организовати родитељске састанке, додатно појаснити забринутим родитељима и решити и њихове недоумице. Они наравно имају права да буду забринути, али имају и права да добију праву информацију, дакле чврста обећања да неће бити проблема у укључивање деце миграната у образовни систем", кажe Недељковић.

Родитељи као један од разлога наводе и да ће њихова деца имати мање квалитетну наставу јер ће ђаци мигранти због непознавања српског језика учити по посебном програму. Да ли ће наставници имати довољно времена да се свима посвете?

– Наравно да ће моћи, ми ту имамо неколико аспеката, та деца која долазе у школу имају пратиоце и то су пратиоци који говоре и разумеју језик земље из које дете долази и наравно српски језик. Дакле, комуникација је тако олакшана.

Друго, већина наставника српског језика је прошло обуку и оно што је негде најважније, израда индивидуалних образовних планова је нешто што наставник треба да уради у време приреме за часове и да на часу то примени. Дакле, остала деца нити хоће, нити смеју, нити постоји могућност да буду ускраћена за постигнућа или било који квалитет наставе.

Од првог септембра у 27 школа кренуло је 252 ђака мигранта. Прихватни центри и центри за азил постоје у 16 општина и до сада нигде није било проблема у вези са школовањем миграната. До краја овог месеца треба да се укључи још 250 ђака. Да ли очекујете слично негодовање родитеља?

– Не очекујем заиста, и као просветни радник и као родитељ не могу да прихватим да неко другом детету ускраћује право на образовање и на квалитетан живот и просто ја знам да смо ми традиционално гостољубив народ и пре свега хуман народ.

Хоћу да и даље верујем, а ако се вратим на школе и школске управе које су већ имале реализовано укључивање миграната и где немамо проблем, зашто бисмо очекивали проблем унапред. Просто, за мене је изненађујући проблем који се дешава у Шиду, ја верујем да ће он убрзо бити отклoњен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво