Стефановић: Кривичних дела мање за 6,1 одсто него 2016.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је, подносећи извештај о раду Скупштинском Одбору за одбрану и унутрашње послове, рекао да је у првој половини ове године смањена стопа криминалитета у односу на исти период 2016, али је повећан број случајева насиља у породици за 15 одсто.

У првих шест месеци ове године у Србији почињено 43.047 кривичних дела, за око 6,1 одсто мање него у истом периоду 2016. године, навео је Стефановић и додао да је полиција поднела кривичне пријаве против више од 24.022 особе.

Министар је изјавио да је укупан криминал на територији Србије у првих шест месеци ове године у односу на исти период 2015. године смањен за око 4,2 одсто, саопштено је из МУП-а.

Представљајући пред Одбором за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије извештај о раду МУП-а од јануара до јуна ове године, Стефановић је изнео детаљне податке у вези са запленом наркотика.

Он је навео да је за првих шест месеци 2017. полиција запленила две тоне и 135 килограма наркотика и 274.648 комада дроге, што је, како је указао, троструко више у односу на исти период прошле године, када је заплењено око 702,5 килограма.

Стефановић је истакао да је истом периоду откривено 3.441 кривично дело у вези са опојним дрогама - за око 10 одсто више него у истом периоду прошле године.

"Заплена за две и по године је била око 10 тона дроге у мандату у коме сам ја био министар унутрашњих послова. Нисам ја запленио, запленили су људи из полиције. Мени је драго да сам их охрабрио да су толико драматично повећали заплене да је очигледно да је уложен већи рад", каже министар. 

Према његовим речима, у првих шест месеци ове године забележено је 11,8 одсто мање имовинских кривичних дела, а такође је забележено смањење кривичних дела против живота и тела, за 8,8 одсто.

"Смањен је број тешких убистава са 24 на 20, убистава са 27 на 18, тешких убистава у покушају са 19 на 13 и убистава у покушају са 48 на 43", прецизирао је министар и додао да је број кривичних дела наношења тешких телесних повреда мањи за 11,1 одсто.

Говорећи о активностима припадника Министарства у борби против корупције, Стефановић је навео да је у извештајном периоду полиција открила 876 кривичних дела међу којима преовладавају злоупотреба положаја одговорног лица, злоупотреба службеног положаја, злоупотреба овлашћења у привреди, примање и давање мита, трговина утицајем.

Он је додао и да је полиција поднела 504 кривичне пријаве за коруптивна кривична дела против 706 особа.

Нагласио је да је остварено стабилно стање безбедности на државној граници и у приграничном подручју и додао да су због илегалног преласка државне границе прекршајне пријаве поднете против 694 особе, међу којима је највише држављана Авганистана и Пакистана.

У периоду од јануара до јуна, пре почетка примене новог Закона о спречавању насиља у породици, почињена су 3.253 кривична дела из те области, што је за 15,8 одсто више у односу на исти период 2016. године.

Он је, међутим, истакао да је држава предузела кораке у борби против породичног насиља доношењем новог Закона о спречавању насиља у породици, али и обукама коју су прошли полицијски службеници, тужиоци и судије.

"Смањен број погинулих и повређених у саобраћајним незгодама"

Када је реч о безбедности у саобраћају, Стефановић је истакао да је у првој половини ове године смањен је број саобраћајних незгода са погинулима и повређенима.

Према његовим речима, број погинулих у саобраћајним незгодама смањен је у односу на прву половину 2016. године за 5,8 одсто, а такође је смањен и број повређених.

У првој половини 2017. године, како је рекао, почињено је 451 кривично дело над полицијским службеницима, што је за 19 одсто мање него прошле године у истом периоду.

Стефановић је нагласио да је МУП у првој половини ове године запослио 407 нових полицијских службеника који су завршили Основну полицијску обуку у Сремској Каменици и Криминалистичко-полицијску академију и који се баве оперативним радом.

Министар је напоменуо да је су на Владином Одбору за правни систем и државне органе усвојени Нацрти закона о азилу и привременој заштити, Нацрт закона о јединственом матичном броју грађана и Нацрт закона о ДНК регистрима.

На данашњој седници Одбора за за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије разматран је и извештај Министарства унутрашњих послова о раду у периоду од октобра до децембра 2016. године.

Стефановић је тим поводом истакао да је у том периоду полиција запленила тону и 816,2 килограма наркотика, што је двостуко више у односу на исти период 2015. године.

Министар је додао и да је полиција у последња три месеца 2016. године открила 2.242 кривичних дела у вези са опојном дрогом, 27 одсто више него у истом периоду 2015.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво