Пауновић: Спровођење Акционог плана за мањине се редовно прати

Канцеларија за људска и мањинска права редовно прати спровођење активности из Акционог плана за остваривање права националних мањина, саопштила је директорка Сузана Пауновић и додала да је 63 одсто доспелих активности за овај извештајни период реализовано или се успешно реализује.

Отварајући састанак поводом представљања Четвртог извештаја о спровођењу Акционог плана, Пауновићева је навела да од 74 носилаца активности њих 13 није доставило своје прилоге, од чега је седам савета националних мањина.

Пауновићева је рекла да ће ресорни министри на владином Савету за националне мањине дати информацију о спроведеним и планираним активностима.

Подсетила је да је Канцеларија наставила са унапређивањем система извештавања о спровођењу Акционог плана и да Извештај садржи и податке о спровођењу активности на локалном нивоу.

У процес извештавања је, како наводи, укључено и 76 јединица локалне самоуправе и 53 савета за међунационалне односе.

Најавила је да ће се у наредном периоду Канцеларија усредсредити на даље унапређење система праћења Акционог плана, истичући да ће се наставити са подршком свим особама које учествују у процесу извештавања, ради унапређења њиховог рада и међусобне сарадње.

Пауновићева је најавила да ће током овог месеца бити одржане обуке широм Србије за контакт особе из јединица локалних самоуправа.

Како је саопштено из Канцеларије, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак рекао је да министарство у сарадњи са националним саветима националних мањина ради на изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина и Закона о националним саветима националних мањина.

Око 60 учесника скупа је констатовало да је, захваљујући спроведеним обукама, побољшан квалитет самог извештавања, наводи се у саопштењу и напомиње да су састанку присуствовали представници државних органа и институција, независних тела, међународних организација и националних савета националних мањина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара