Пауновић: Спровођење Акционог плана за мањине се редовно прати

Канцеларија за људска и мањинска права редовно прати спровођење активности из Акционог плана за остваривање права националних мањина, саопштила је директорка Сузана Пауновић и додала да је 63 одсто доспелих активности за овај извештајни период реализовано или се успешно реализује.

Отварајући састанак поводом представљања Четвртог извештаја о спровођењу Акционог плана, Пауновићева је навела да од 74 носилаца активности њих 13 није доставило своје прилоге, од чега је седам савета националних мањина.

Пауновићева је рекла да ће ресорни министри на владином Савету за националне мањине дати информацију о спроведеним и планираним активностима.

Подсетила је да је Канцеларија наставила са унапређивањем система извештавања о спровођењу Акционог плана и да Извештај садржи и податке о спровођењу активности на локалном нивоу.

У процес извештавања је, како наводи, укључено и 76 јединица локалне самоуправе и 53 савета за међунационалне односе.

Најавила је да ће се у наредном периоду Канцеларија усредсредити на даље унапређење система праћења Акционог плана, истичући да ће се наставити са подршком свим особама које учествују у процесу извештавања, ради унапређења њиховог рада и међусобне сарадње.

Пауновићева је најавила да ће током овог месеца бити одржане обуке широм Србије за контакт особе из јединица локалних самоуправа.

Како је саопштено из Канцеларије, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак рекао је да министарство у сарадњи са националним саветима националних мањина ради на изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина и Закона о националним саветима националних мањина.

Око 60 учесника скупа је констатовало да је, захваљујући спроведеним обукама, побољшан квалитет самог извештавања, наводи се у саопштењу и напомиње да су састанку присуствовали представници државних органа и институција, независних тела, међународних организација и националних савета националних мањина.

број коментара 0 пошаљи коментар