"Има помака, али ЛГБТ особе и даље угрожене"

Постоје озбиљни помаци и напори државе да се побољша положај ЛГБТ особа у Србији али су они и даље једна од најугорженијих група у друштву, речено је на представљању резултата извештаја "Бити ЛГБТ у Србији".

Истраживање је део регионалног пројекта Програма Уједињених нација за развој (УНДП), а представница њихове кацеларије у Србији Јелена Хаџић истакла је да је положај ЛГБТ особа неповољан и да им је, како је навела, угрожена сигурност.

Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић истакла је важност изнештаја о стању ЛГБТ особа, јер "скенерски приказује још увек тежак положај поменуте популације", али мора се признати, наглашава, да има помака и промена извесних прописа који олакшавају статус ЛГБТ особа.

Извршна директорка Савеза за једнака права Драгана Тодоровић истакла је да у Србији постоји доста добро законодавство, али да ти закони морају да се примењују да би имали смисла, јер за инстутције око 90 одсто проблема остане непримећено.

"Између закона и стварне ситуације на терену велики је јаз. Истраживања из 2015. и 2017. године показују алармантну ситуацију која као да се погоршава. Чак 60 до 70 одсто људи мисли да је хомосексуланост болест, 30 одсто ЛГБТ особа је доживело насиље, а 60 одсто је дискриминисано. Зато треба радити на мењању свести и културе друштва" нагласила је она.

Оно што недостаје у инситуционалном смислу, прецизира Тодоровићева, јесте закон о родном идентитету и закон о родним заједницама.

"То могу да објасним и на свом личном примеру. Живим са женом која из претходне заједнице има двоје деце. Ја учествујем у њиховом васпитању бринем о њима, али у правном смислу, ја не постојим", навела је Тодоровићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара