"Торлаку" се враћа стара слава, стиже инвеститор

Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" некада је производе извозио у 150 земаља, а због квалитета произведених вакцина био међу пет главних снабдевача Светске здравствене организације. Нажалост, то више није тако. Период санкција и други проблеми оставили су последице. Држава никада није довољно уложила у увођење нових технологија и поштовање светских стандарда о простору и опреми. Многи су страховали да би "Торлак" могао бити и продат. У Министарству здравља тврде да ће та институција, која има и национални и стратешки значај, ускоро поново чврсто стајати на ногама.

У току су последње припреме пред испоруку још једне количине тетануса, јер, захваљујући "Торлаку", има га у довољним количинама у свим домовима здравља.

У другој згради праве вакцину против грипа, јер је трећа, завршна, фаза клиничког испитивања у току. Али бележимо и ову слику – машине стоје, а запослених нема, јер иако је у многе погоне тог института улагано много, то ипак није било довољно да се они и користе.

"И ја као и моја деца, као и ви, заштићена сам много давно када сам била мала вакцинама Института 'Торлак'. Не тако давно запослени су радили 365 дана у години, заиста сваког дана 24 сата, да би обезбедили ефикасну и безбедну вакцину прво за себе, за своју децу, за ову државу, наравно за Институт 'Торлак', али и за децу 83 земље широм света. Као човеку који је у овој кући провео цео радни век, врло тешко, емотивно доживљавам ову ситуацију", наводи Светлана Филиповић Вигњевић, помоћница директорке за дијагностику и научни развој.

Производе вакцине против дифтерије, тетануса, против пертусиса, БСЖ вакцину и тако даље. У "Торлаку" раде анализе на разноразне вирусе, антиалергијске тестове и праве серум против змијског отрова. Једина вакцина коју не производе од 2007. године је она против дечје парализе.

"Поседујемо знање, технологију и квалитет, али немамо довољно новца да бисмо се усагласили са смерницама добре произвођачке праксе која би нам омогућила да надаље наступимо на светском тржишту", истиче Вера Стоиљковић, директорка Института "Торлак".

А новац стиже, кажу ексклузивно за РТС у Министарству здравља.

"Нешто мање од годину дана смо радили да нађемо некога ко ће уложити тих 40 милиона евра, а да 'Торлак' остане српски, да остане овде и да производи наше, домаће, вакцине. Нашли смо инвеститора који би уложио 40 милиона евра у то, који је сагласан са свим оним што је наша визија 'Торлака' и још једна добра ствар је што они који улажу у то, они имају своје тржиште", објашњава министар здравља Златобор Лончар.

На питање ко ће бити партнер у "Торлаку", Лончар одговара "онај ко жели да уложи, а он за сада не жели да се помиње". 

У пројекту са Светском здравственом организацијом у "Торлаку" праве вакцину против грипа. Србија је једна од три земље које су успеле да произведу нову вакцину, иако је у том покушају учествовало њих 14.

На правом путу су и да је региструју, а ако се оствари оно што је најављено из Министарства здравља и "Торлак" до краја године добије стратешког партнера, извесно је да бисмо већ у наредној сезони против грипа могли да се боримо нашом, а не увозном вакцином.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара