Изложбом "Толеранција" на Калемегдану отворена Недеља поноса

Недеља поноса у Београду под називом "Београд прајд 2017", отворена је изложбом "Толеранција" на Калемегдану, чији је аутор Мирко Илић.

Отварању Прајда, који ће трајати до недеље 17. септембра, присуствовао је и амерички амбасадор Кајл Скот, као и вршилац дужности сталног представника Уједињених нација у Србији Мишел Сен Ло.

Том приликом Сен Ло је навео да му је задовољство што види богат програм Недеље поноса ове године и што пуно тема, које су од кључне важности за целокупну ЛГБТ популацију, обухваћено и обрађено.

"Идеја Прајда се ове године не доводи у питање и има широку подршку главних актера у Влади, цивилном друштву и међународној заједници. То је била и остала прослава диверзитета, једнакости и људских права за све", навео је Сен Ло.

Према његовим речима, УН имају јасан циљ – да нико не остане заборављен и да постигну партнерство са властима, браниоцима људских права и невладиним организацијама као и целом популацијом.

"Немамо користи од тога када ограничавамо права других, ко год они били. Имамо корист само ако се залажемо за сва права, свих људи подједнако", нагласио је Сен Ло и поручио да ће УН наставити да дају подршку заједничком циљу диверзитета и једнакости свих људи укључујући ЛГБТ заједницу, улажући максималне напоре у складу са својим мандатом.

Горан Милетић из организације Прајда, приметио да се неке ствари крећу на боље, али да се Прајд и даље организује јер готово четвртина припадника ЛГБТ заједнице каже да су били жртве физичког напада или злостављања, а 72 одсто каже да је било жртва вређања или малтретирања у смислу вербалног насиља.

"Насиље и дискриминација опстају кључни проблеми за ЛГБТ заједницу у Србији и јако је важно да скренемо пажњу да ови проблеми постоје и да смо ми грађани који желе да се проблеми ове заједнице под хитно реше", навео је Милетић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво